Vesti
Politika
CEPKANJE PARLAMENTA Hoće li samostalni poslanici uspeti da se dogovore i UJEDINE
26.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
CEPKANJE PARLAMENTA Hoće li samostalni poslanici uspeti da se dogovore i UJEDINE
Umesto dosadašnja četiri, Skupština Srbije će od sutra imati ukupno deset samostalnih poslanika, od kojih je čak šestoro bivših i sadašnjih članova DSS, čiji poslanički klub od sutra i zvanično prestaje da postoji.
Upravo je rukovodstvo DSS svojim postupcima u prethodnim danima i nedeljama samo ukinulo svoj poslanički klub jer su najpre iz njega želeli da isključe poslanika Đorđa Vukadinovića, dok su pre nekoliko dana iz članstva, pa time i iz kluba, isključili i šeficu poslaničke grupe DSS Sandu Rašković Ivić. Ovo je bio povod da iz kluba izađe i poslanik i doskorašnji potpredsednik DSS Slaviša Ristić.

Ceo DSS "samostalan"

Na ovaj način DSS je, praktično, ostala na tri svoja poslanika, što je nedovoljno da imaju svoj poslanički klub (potrebno najmanje pet), zbog čega će i oni koji su članovi stranke postati samostalni.

Ovakav razvoj događaja ostavlja mogućnost da samostalni poslanici iz različitih stranaka formiraju svoj poslanički klub na čemu, kako za “Blic” kaže samostalni poslanik Muamer Zukorlić, on radi već mesec dana.- Ne radi se ni o kakvom klubu iz interesa, već da se sakupimo oko ideje mira i pomirenja. Klub bi delovao bi pod imenom “Za pomirenje”. Sa nekim poslanicima sam već o tome razgovarao, i nadam se da ćemo se usaglasiti - kaže Zukorlić, istakavši da je generalno bolje da poslanici budu deo nekog kluba, nego da su samostalni, jer poslovnik prema njima nije pravičan.

On kaže da do sada nije razgovarao sa poslanicima DSS-a, jer nije siguran koliko prostora za razgovor ima, ali potencijalnog sagovornika o ovoj ideji vidi u doskorašnjoj šefici poslaničke grupe ove stranke Sandi Rašković Ivić.- Za sada ostajem samostalna poslanica. Nigde ne žurim - kratko je rekla Rašković Ivić za “Blic”.

Poslanik DSS Milan Lapčević, koji ostaje u stranci, kaže da će on, Gorica Gajić i Dejan Šulkić nastupati kao poslanici ove partije u skladu sa odlukama Predsedništva stranke. On je kazao i da će razgovarati o eventualnom formiranju nove poslaničke grupe, ali nije precizirao sa kim, već je naveo da bi formiranje te grupe moralo da bude isključivo u skladu sa sličnom orijentacjiom i pogledima DSS.Doskorašnja poslanica SPS Dijana Vukomanović takođe je kratko je rekla za “Blic” da ostaje pri stavu koji je iznela po izlasku iz SPS, a to je da parlamentarni život nastavlja kao samostalna poslanica.

U ovom trenutku, među poslanicima u republičkoj skupštini četvoro je samostalno. To su Zoran Živković (Nova stranka), Muamer Zukorlić (BDZ), Jahja Fehratović (BDZ) i Dijana Vukomanović (nekadašnji SPS). Međutim, na adresu Skupštine danas je stiglo i zvanično obaveštenje da poslanički klub DSS više ne postoji.

Samo po pet minuta za debatu

Kako će samostalni poslanici nastaviti skupštinsko delovanje, videće se u narednom periodu, a opcija je nekoliko. S obzirom da se bez poslaničkog kluba minutaža za rasprave i govore smanjuje, dosadašnja praksa je bila da se samostalni poslanici dogovore među sobom ko će u ime svih predstaviti određenu temu ili debatovati o njoj.