Vesti
Politika
Vojna vežba s Rusijom nije problem
01.11.2016. 20:00
Izvor: Beta
Vojna vežba s Rusijom nije problem
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da održavanje vojne vežbe "Slovensko bratstvo 2016" sa Rusijom i Belorusijom ne predstavlja problem, jer je Srbija nezavisna, vojno neutralna zemlja koja samovoljno i samosvesno odlučuje s kim će imati vojne vežbe.
"Nećemo valjda da pitamo bilo kog činovnika ili potrčka da nam da odobrenje za neku vojnu vežbu, pa kakva je to zemlja onda", upitao je Dačić na redovnoj konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova
Dačić je naveo da Srbija i Rusija imaju samo dve vojne vežbe, dok se sa NATO i zemljama članicama održava više od 20 vežbi.
Multinacionalna vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016", u kojoj će učestvovati više od 700 vojnika Srbije, Rusije i Belorusije, biće održana na aerodromima i poligonima u Srbiji od 3. do 9. novembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, u toj vežbi učestvovaće 450 pripadnika Vojske Srbije, 212 pripadnika Vazdušno-desantnih snaga Rusije i 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije, a cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje zadataka i za izvođenje protivterorističkih operacija u multinacionalnom okruženju.