Vesti
Politika
PREDSEDNIK OPLEO PO MINISTARKI Nikolić: Zorana nema viziju
03.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
PREDSEDNIK OPLEO PO MINISTARKI Nikolić: Zorana nema viziju
Nema svako viziju i to je razlika između onih koji vode i onih koji slede, kaže ekskluzivno za "Blic" predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Njegova izjava jedini je komentar i odgovor na jučerašnje navode ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, da izgradnja plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar, za koji se predsednik već nekoliko godina zalaže, nije u planu Vlade i da do sada nije bilo razgovora o tome.

- Vlada je prošle godine definisala prioritete kad je reč o infrastrukturnim projektima. Prioritet je da završimo ono što je započeto - kazala je Mihajlovićeva, samo nekoliko dana nakon što je predsednik Nikolić prilikom posete predsednika Makedonije Đorđa Ivanova izjavio da je plovni kanal Morava-Vardar njegov san. On je tada rekao da je kanal istorijska šansa za region, koju zbog budućih generacija ne bismo smeli da propustimo. Tim kanalom bi se spojile tri države, skratilo vreme za plovni put, Srbija bi dobila navodnjavanje i pet hidroelektrana na svojoj teritoriji, razvila bi se poljoprivreda, ali i turizam - rekao je tada Nikolić.

Predsednika je podržao i makedonski predsednik Ivanov, koji je rekao da postoji interes da se projekat izgradnje plovnog kanala oživi.

Nikolić je već nekoliko puta do sada isticao da je plovni kanal deo sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine i da je kineska strana uradila studiju opravdanosti koja je koštala više od 50 miliona dolara. Predsednik Srbije rekao je da su taj ozbiljan projekat propustile mnoge generacije zbog nedostatka sredstava, i dodao da iza njega stoji stručna javnost Srbije.

Međutim, jučerašnjom izjavom Mihajlovićeva je njegove tvrdnje u potpunosti pobila.

Inače, ovo nije prvi put da se mišljenja predsednika Nikolića i Mihajlovićeve razilaze. Naklonost Nikolića Rusiji bila je često povod za njihova prepucavanja, pa je tako tadašnja ministarka energetike bila persona non grata na velikoj ceremoniji otvaranja "Južnog toka“, a jedna je od retkih koja je peckala predsednika zbog odlaska na vojnu paradu u Moskvi.Takođe, Mihajlovićeva je govorila i o tome da jedan član Vlade radi protiv državnih interesa kada putuje u inostranstvo i da tamo preporučuje kompaniju svog prijatelja, nakon čega je većina u toj izjavi prepoznala Milana Bačevića, bivšeg ministra rudarstva i tasta Nikolićevog sina.

Ipak, kap koja je u njihovom odnosu prepunila čašu bilo je ministarkino kritikovanje predsednikovih savetnika, nakon čega ju je on javno prozvao govoreći da "nema meru u kritikama".