Vesti
Politika
Mekalister: Srbija prednjači na putu EU integracija
10.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
Mekalister: Srbija prednjači na putu EU integracija
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da Srbija prednjači na putu evrointegracija i da je Beograd svestan šta mora da uradi u okviru procesa koji je poznat i kriterijuma koji se ne menjanju.
Kao ključne oblasti za dalji napredak Srbije ka EU, Meklalister navodi vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom, koja bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim dogovor između Srbije i Kosova, po kome se dve zemlje međusobno neće blokirati na putu ka EU.

Mekalister ocenjuje da je jučerašnji izveštaj Evropske komisije generalno pozitivan za Srbiju, a kao najbolje primere napretka Srbije navodi ekonomski razvoj, ali i posvećenost zemlje i premijera Vučića politici dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu.

Izvestilac za Srbiju u EP kaže da očekuje otvaranje novih poglavlja, što je pre to moguće, ali i podseca na ono što je "jasno", a to je da je napredak u procesu pregovora o članstvu Srbije u EU usko povezan sa napretkom u dve ključne oblasti - vladavinom prava i daljim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

Upitan kako vidi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sam proces i konačan rezultat dijaloga, Mekalister podseća da je u pitanju "još dug put", da su neke stvari već dogovorene i da je neophodno videti da obe strene primene postignute sporazume.

- Konačan rezultat je da na kraju pristupnog procesa Srbije moramo da imamo pravno obavezujući dogovor između Srbije i Kosova po kome će obe strane moći da u potpunosti koriste svoja prava i da se dve zemlje međusobno ne blokiraju na putu ka EU - zaključio je on.

Takođe, Mekalister navodi da je proširenje i dalje prioritet EU i da na tom putu Srbija i Crna Gora prednjače.

- Evrointegracije su težak posao, koji se na kraju isplati za zemlju, za poslovno okruženje u zemlji, a pogotovo za građane - kaže on.

Dodaje i da je u pitanju ne samo jedinstveno tržište, koje donosi pogodonosti ekonomskog napretka, već i politički projekat, zajednica koja deli iste vrednosti i radi na održanju političke stabilnosti u Evropi i da se kriterijumi za članstvo ne menjanju.

- Posebna situacija za Srbiju jeste da poglavlje 35, koje prati normalizaciju odnosa sa Kosovom, igra ogromnu ulogu zbog jednistvvenog pitanja odnosa između Beograda i Prištine. Dakle, nema novih obaveza, one se ne menjaju. Beograd zna šta mora da uradi, a mi znamo da ćemo da damo svaku moguću podršku Beogradu - zaključuje Mekalister.