Vesti
Politika
Vučić i premijer Kazahstana o saradnji
15.11.2016. 20:00
Izvor: Beta
Vučić i premijer Kazahstana o saradnji
Premijeri Srbije i Kazahstana Aleksandar Vučić i Bakitžan Sagintajev razgovarali su danas u Astani o saradnji dve države u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i kulture, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Vučić je istakao da je Srbija spremna da jača ekonomsku saradnju sa Kazahstanom i da će veoma ozbiljno predstaviti potencijale na izložbi EKSPO koja će sledeće godine biti održana u Astani, navodi se u saopštenju.
Premijer Srbije sa razgovarao je sa kolegom iz Kazahstana i o izvozu Fijata na evroazijsko tržište, "o čemu bi u toku sutrašnje posete Moskvi Sagintajev trebalo da razgovara sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim", navodi se u saopštenju.
Vučić je naglasio da su politički odnosi dve države veoma dinamični, istakavši da to predstavlja osnov za jačanje ekonomske i saradnje u drugim oblastima.
On je sa Sagintajevim razgovarao o otvaranju ambasade Kazahstana u Srbiji, što bi doprinelo jačanju odnosa dve zemlje.
Srpski premijer je zahvalio na principijelnom stavu Kazahstana i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci na očuvanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.
Sagintajev je pozvao srpske građevinske kompanije da sa kazahstanskim grđevinarima učestvuju na izgradnji infrastrukturnih projekata koje ova zemlja ima sa Kinom na takozvanom putu svile.
On je dodao da postoje i velike mogućnosti za srpske kompanije koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da sa kompanijama iz Kazahstana izvoze prehrambene proizvode na treća tržišta.
Sastanku u Astani prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali‎, kao i gradonačelnici Alma Ate i Astane.
Ministar privrede Goran Knežević i ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev u Astani su potpisali i dokument MMapa puta za unapređenje saradnje između Srbije i Kazahstana za 2017. i 2018. godinu.
Vučić je prisustvovao i potpisivanju Protokola o namerama grada Beograda i grada Astane, koji su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Astane Aset Isekeshev.