Vesti
Politika
Dačić Čitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu pričate?
17.11.2016. 20:00
Izvor: RTS
Dačić Čitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu pričate?
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini.
Dačić je sinoć, na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, poručio da "mi nismo kolonizatori i ne dozvoljavamo da se tako o nama govori u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".
"O kakvom kolonijalizmu Vi pričate? Ovde sede zemlje koje su se oslobađale od kolonijalizma. Na Kosovu se nalazi prvi glavni grad Srbije, srpske crkve, Vi mislite da je dovoljno što ste ovde došli i što Vas podržavaju zapadne zemlje da možete da pričate neistine", rekao je šef srpske diplomatije.
On je, u toj replici, primetio da se iz govora Čitakuove o Kosovu može videti kako se zamišlja izgled idealne zemlje.
"Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu. O kakvoj državi vi govorite?", rekao je on.
Dačić se osvrnuo i na bombardovanje Srbije, rekavši da je takva odluka bila nelegalna i doneta bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
"Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, Vi niste Kosovarka, Vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost", naglasio je Dačić.
On je poručio da Srbiji nije potrebna podrška nikoga sa strane.
"Dajte da mi rešimo probleme, Vi se krijete iza velikog brata. Neće Vam rešenje niko doneti kao što Vam ga je doneo na bombama 1999. godine. To je vreme završeno, na vašu žalost", zaključio je šef srpske diplomatije.