Vesti
Politika
Gojković: Neću podneti ostavku
21.11.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Gojković: Neću podneti ostavku
Neću podneti ostavku, jer bi to značilo da sam priznala da je nasilje jače od institucija, a nije, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.
"Kad bih podnela ostavku to bi znacilo da sam ustuknula pred nasiljem, koje deo opozicije već nekoliko nedelja demonstrira u parlamentu i da sam priznala da je ono jače od institucija, a ja nisam neko ko se pred nasiljem povlači i ko će da dozvoli da ono odreduje pravila", rekla je Gojkovićeva u intervjuu sutrašnjoj Politici.
Ona je istakla da su građani Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću ukazali ogromno poverenje, očekujuci od svakog od nas, na bilo kojoj funkciji da smo, da rešavamo probleme.
"Naša je obaveza da to poverenje opravdamo. Daću svoj maksimalni doprinos u tome", navela je predsednica parlamenta.
Na podsećanje da su je u petak uveče na sednici parlamenta, posle verbalnog napada poslanika DJB i DS na Marjana Rističevića zbog njegovog tvita o lečenju bolesnog deteta, kad je gotovo došlo do fizičkog incidenta, i posle psovki koje su njoj upućene, prekinula sednicu i rekla da ne zna da li više može da radi ovaj posao, Gojković je potvrdila da su je ovi dogadaji veoma potresli i da joj je trebalo vremena da se malo smiri, jer se ovako nešto nikad nije dešavalo u parlamentu.
Na konstataciju da u parlamentu vlada loša atmosfera, da je opozicija optužuje za to, jer ne reagujete kad neko njih vreda, kad ih naziva kriminalcima i lopovima, Gojkovićeva je kazala da to nije tačno.
"Potrošila sam mnogo vremena u ovom mandatu moleći poslanike da govore o dnevnom redu. Iskljucivala sam mikrofon i opozicionarima, ali i Aleksandru Martinovicu, šefu poslanicke grupe SNS-a, kad preteraju.
Nisam htela da kažnjavam poslanike, osim u izuzetnim slučajevima. Parlament nije samo mesto gde se donose zakoni, već i mesto gde stranke iznose svoje političke stavove, gde treba da se polemiše, zato sam i tolerisala povremena odstupanja od teme...", rekla je ona.
Predsednica skupštine je ukazala na to da nema postavljanja poslaničkih pitanja i reklamiranja povreda poslovnika u danu za glasanje.
"Poslovnik je tu veoma jasan i to bi, valjda, najbolje trebalo da znaju Gordana Čomić i Nenad Konstantinović, koji su, tada kao poslanici jedinstvenog DS-a, pisali poslovnik", navela je ona.
"Čomić ga je i primenjivala kao potpredsednica, ali kad ste opozicija, onda pravila za vas ne važe. Da je htela, Gordana Čomić, koja je i sada potpredsednica, to bi objasnila i poslanicima ÐB, od kojih smo do sada čuli samo reklamiranje povrede poslovnika", rekla je Gojkovićeva.
Na opasku da i vlast i opozicija učestvuju u tome, ona je odgovorila:
"A vlast bi, po vama, trebalo da sluša i ćuti...".