Vesti
Politika
Dačić: Srbija se protivi politizaciji Uneska, UN i Frankofonije kada je reč o Kosovu
24.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Srbija se protivi politizaciji Uneska, UN i Frankofonije kada je reč o Kosovu
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Srbija spremna da razmotri uslove i mogućnost da postane punopravna članica Međunarodne organizacije Frankofonije, ali i da se naša zemlja protivi, kada je reč o Kosovu, politizaciji rada organizacija OIF, Uneska i sistema UN.
- Takozvano Kosovo može da učestvuje u radu regionalnih organizacija i u brojnim drugim međunarodnim aktivnostima, ali na statusno neutralan način i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 - rekao je Dačić na 32. sednici Ministarske konferencije Frankofonije u debati pridruženih članova i posmatrača u Antananarivu.
U tom svetlu, kaže, apeluje da svojim principijelnim stavom OIF doprinese konačnom uspehu dijaloga Beograda i Prištine uz medijaciju EU i u funkciji političke i ekonomske stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.
- Iako je tzv. Kosovo dobilo status posmatrača u OIF na Samitu u Dakaru, novembra 2014, istakao bih da nije namera, ni želja Srbije, da se bilo ko izoluje, ali smo protiv politizacije rada medjunarodnih organizacija od OIF, Uneska i čitavog sistema UN", istakao je on.
Dačić je rekao da je Srbija snažno posvećena dijalogu sa predstavnicima Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i predstavlja jedan od retkih uspešnih primera mirnog rešavanja sporova u današnjem svetu.
Kako je dodao, Srbija traži šansu za dijalog i dogovor umesto unilateralizma.
Uz poruku da naša zemlja iskreno deli vrednosti OIF, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost, Dačić kaže:
"U potpunosti podržavamo misiju organizacije na planu unapređivanja kulturnih i lingvističkih različitosti i davanju podrške izučavanju i upotrebi francuskog jezika u međunarodnim odnosima, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava i razvijanju saradnje u funkciji održivog razvoja."
Prema njegovim rečima, Srbija, takođe posmatrač, podržava i želi da se uključi u sve aktivnosti Frankofonije na praćenju savremenih svetskih zbivanja kako bi se uskladili ciljevi i delovanje organizacije sa izazovima koje nameću novi međunarodni odnosi.
Šef diplomatije je ponovio da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU.
- Aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih pregovaračkih poglavlja. Istovremeno, nastojimo da maksimalno unapredimo saradnju sa svim, kako velikim zemljama SAD, Kinom, Rusijom, tako i svim partnerima u svetu, kao i u radu regionalnih i međunarodnih organizacija, opredeljeni da vodimo principijelnu i miroljubivu politiku - rekao je Dačić.