Vesti
Politika
Ponovo zbrka u Skupštini: Tema Martinović "pod ključem"
28.11.2016. 20:00
Izvor: B92
Ponovo zbrka u Skupštini: Tema Martinović "pod ključem"
Beograd -- Atmosfera u srpskom parlamentu je ponovo napeta, a uvertira u raspravu o smeni predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića viđena je u hodnicima.
Sala u kojoj je trebalo da bude održana sednica bila je zaključana, pa su članovi odbora iz opozicije u pratnji novinara išli kod generalnog sekretara po ključ.
Obezbeđenje prvo nije pustilo članove odbora i SRS Nemanju Šarovića i Milorada Mirčića u kancelariju, uz obrazloženje da je potrebno da provere da li je "dolazak najavljen".
Ipak, članovi odbora su potom dobili ključ, a kako su rekli, nejasno je zašto je sala uopšte bila zaključana.
Administrativni odbor Skupštine Srbije je na sednici, koju je zakazao zamenik predsednika Odbora Nenad Konstatinović (SDS) na zahtev trećine članova i zamenika članova Odbora, raspravljao o predlogu o smeni predsednika odbora Aleksandra Martinovića (SNS) zbog kršenja poslovnika i zakona.
Zbog nedostatka kvoruma, o predlogu se nisu izjašnjavali.
Konstatinović je tokom rasprave rekao da je Martinović grubo prekršio poslovnik i zakon, kada u četvrtak na sednici odbora nije dozvolio članovima odbora da govore.
"Srpska napredna stranka uradila je sve da se poslanici ućutkaju i da im se zabrani da udju u salu u skupštini. Oni ne poštuju drugo mišljenje", rekao je Konstatinović.
Prema njegovim rečima, sednica zakazana je u skladu sa poslovnikom i zahtev da sednica bude održana potpisalo je šest članova odbora, odnosno njihovih zamenika. On je rekao da nema kvoruma za glasanje, ali da ima za raspravu.
Zahtev da sednica bude održana upućen je u petak i sednica je zakazan u najkraćem roku, jer Aleksandar Martinović nije hteo da zakaže sednicu odbora, a ni predsednica parlamenta Maja Gojković.
Članovi odbora najavili su nastavak sednice na kojoj će se glasati i o smenjivanju Martinovića.