Vesti
Politika
EKSKLUZIVNI SERIJAL Ministar policije: Ispitati šverc oružja porodice Haradinaj
01.12.2016. 20:00
Izvor: Blic
EKSKLUZIVNI SERIJAL Ministar policije: Ispitati šverc oružja porodice Haradinaj
Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da treba istražiti navode o krijumčarenju oružja kroz Srbiju o kojem je "Blic" pisao ove nedelje, a koje organizuje Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK.
Reagujući na naše pisanje da šverc oružja albanskog klana štiti za debelu proviziju neko iz vrha novosadske policije, Stefanović kaže da je siguran da načelnik novosadske policije Siniša Radaković u tome ne učestvuje.
- Ja sam to video samo iz novina. Ono što sam siguran jeste da gospodin Radaković, načelnik novosadske policije, ne učestvuje u tome, niti je bilo ko doneo bilo kakav kredibilan dokaz, što naravno ne znači da ne treba sprovesti svaku proveru i svaku istragu u vezi s bilo kojim drugim pojedincem koji bi mogao da učestvuje u tome - kaže Stefanović.On je dodao da ako bilo ko iz "Blica" ima informacije, treba da se obrati tužilaštvu ili Unutrašnjoj kontroli policije, koji će onda u saradnji sa tužilaštvom sprovesti detaljnu istragu i proveriti sve informacije do kojih se dođe.
- Ministar ne vodi istragu, tako da ne mogu da kažem nijedan detalj u vezi s tim, ali bih voleo da dođemo do kraja. Da se to ne završi na novinskim naslovima nego da saznamo da li je to tačno. Ako je neko iz policije ili iz bilo kog drugog državnog organa učestvovao u tako nečem, da za to bude kažnjen, da odgovara pred našim sudovima - kaže Stefanović.Kako je istakao Stefanović, MUP ima veoma oštru politiku prema krijumčarenju oružja, a u poslednjih nekoliko nedelja pokazani su dobri rezultati policijskih akcija u kojima je zaplenjena veća količine oružja baš na teritoriji Vojvodine.
- Pokazali smo da nemamo toleranciju prema tome i da će svako ko bude imao ilegalno oružje odgovarati za to i da ćemo u saradnji sa tužilaštvom za počinioce tražiti najteže kazne koje zakon predviđa - naveo je Stefanović.
Ko je prljavi policajac
Ministar Stefanović je juče naveo da sigurno Radaković, načelnik novosadske policije, ne učestvuje u švercu. "Blic" je otkrio da se šverc oružja kroz Srbiju koji organizuje klan Ramuša Haradinaja odvija uz zaštitu vrha novosadske policije.
Kako smo objavili, prošlog petka kroz Srbiju je prošao nelegalan tovar oružja klana koji operativno vode Daut Haradinaj, Đuk Nikolaj Dukađini i Ljuljzim Beriša. Ovaj klan godinama radi sa oružjem, a da bi bili sigurni da neće biti ometanja, imaju plaćene ljude na važnim pozicijama u Srbiji.