Vesti
Politika
Nemačka će podržati otvaranje sva tri poglavlja
06.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Nemačka će podržati otvaranje sva tri poglavlja
Nemačka će do kraja godine podržati otvaranje tri poglavlja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, poglavlja pet, 25 i 26, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
"Ako vas podrži ubedljivo najmoćnija zemlja EU i jedna od najmoćnijih svetskih ekonomija, kada oni tako gledaju na Srbiju, uz sve kritike koje imaju, kada to podrže i SAD, a Rusi nemaju protiv, onda je to za nas veoma dobar rezultat", rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o budžetu za 2017. godinu.
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zamerio je Vladi Srbije je da nisu poštovani skupštinski rokovi prilikom donošenja budžeta za 2017. godinu.
"Kada smo zajedno donosili budžet za 2000. godinu, tada nismo ugrožavali demokratiju", odgovorio je Vučić predsedniku Srpske radikalne stranke na primedbu da nisu poštovani skupštinski rokovi za usvajanje budžeta, a Šešelj mu je uzvratio da tada nije bilo rokova.
Vučić je rekao da mu je drago jer Šešelj ima samo proceduralne primedbe, jer to znači da je budžet dobar i odgovoran.
Šešelj je kritikovao finansiranje Radiotelevizije Srbije iz budžeta, rekavši da je to antisrpska televizija i da joj ne bi trebalo davati ni dinar dok je direktor Dragan Bujošević.
Vučić je odgovorio da je iz budžeta izdvojeno 4,2 milijarde dinara izdvojeno za RTS, a 0,8 milijardi za Radioteleviziju Vojvodine.
"Imali smo pristup koji nije bio oduševljenje onim što radi javni servis, a sa druge strane, pristup da vidimo da li mi svojim ponašanjem ili političkim nezadovoljstvom ugrožavamo javni servis i ljude koji žive od toga. Ja ne mislim da je antisprski servis, a šta mislim o poturanju različitih vesti i kako su moj susret sa Vladimirom Putinom stavili u 12. minut Dnevnika i da to bude normalno...", rekao je
Vučić je naveo da je RTS "razjarivao narod" kada je pao vojni helikopter i "otvoreno lagao".
"Mislim, ipak, da je to jedna pristojna televizija i ne mislim da bi trebalo da ukinemo davanje iz budžeta, jer nisu sposobni da sami zarade. Pretplata je veoma niska, 1,1 evro mesečno", rekao je Vučić.
Povodom izdvajanja novca za nevladine organizacije, Vučić je rekao da su tu i verske zajednice i sportski savezi.

VUČIĆ ŠEŠELJU: MORAMO POKAZATI POŠTOVANJE PREMA ĐINĐIĆU
"Moja je odluka da se izdvoji novac za Fondaciju 'Zoran Đinđić', iako se nikada nisam slagao sa njegovom politikom. Razgovarao sam i sa njegovom suprugom i važno je da se to reši na sistemski način", rekao je Vučić.
Vučić je navo da je potrebno pokazati poštovanje onima sa kojima se ne slaže i istakao da je bio ponosan kada je podignut spomenik piscu Borisavu Pekiću, jednom od osnivača Demokratske stranke.
"Neki su rekli 'najbolji je', vi ste rekli 'najgori je', neka istorija sudi, ali važno je da pokažemo poštovanje, naročito imajući u vidu zločinački način na koji je ubijen", rekao je Vučić Šešelju.
Šešelj je pozvao Vučića da navede bar jednu dobru stvar koju je Đinđić uradio.
"Sigurno je nešto i uradio, ali sada bolje razumem kada sam u tim cipelama, najtežim. Zoran Đinđić je govorio o našim žalopojkama i rajinskom mentalitetu, a o tome sam i sa Vama mnogo puta razgovarao", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da su Đinđić i Slobodan Milošević, nažalost, mrtvi.
"Mislim da je dobar put što smo dali novac za Fondaciju 'Zoran Đinđić' i ja snosim odgovornost za to", rekao je Vučić.
Vučić je Šešelju poručio da je podrška Srbije Republici Srpskoj veoma značajna i da se izdvaja više novca za Srbe u Hrvatskoj.