Vesti
Politika
Stoltenberg: Stabilnost Balkana donosi bezbednost Evropi
07.12.2016. 20:00
Izvor: Blic
Stoltenberg: Stabilnost Balkana donosi bezbednost Evropi
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio u Briselu da "zbog toga što stabilnost na Zapadnom Balkanu donosi veću bezbednost Evropi" moraju da se "podupru reforme i stabilnost, uz više političkog dijaloga, više praktične saradnje i što tešnjim delovanjem s Evropskom unijom" u tom regionu.
- Svuda na tom području je napredak u zastoju i vidljivo je zaostajanje u reformama - podvukao je Stoltenberg na danas okončanom zasedanju šefova diplomatija NATO.
Čelnik Atlantskog saveza je istakao da "NATO beleži snažne rezultate u izgradnji stabilnosti u Avganistanu i na Zapadnom Balkanu".
- Mi smo tamo prisutni s našom Kfor misijom očuvanja mira za sve ljude na Kosovu, imamo tri regionalna predstavništva, uz otvorena vrata članstva za dve zemlje i aktivno partnerstvo sa svim ostalima, uključujući Srbiju - naveo je Stoltenberg.
Kako je istakao, "Crna Gora pokazuje koliko mnogo može učiniti evro-atlantske integracije i otud pozdravljamo činjenicu da su 15 atlantskih saveznika već ratifikovali dokument o ulasku Crne Gore u NATO"
On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će Crna Gora kao članica doprineti bezbednosti NATO uključujući pristup Jadranu, a ocenio je i da je dokaz "donekle povećanog ruskog prisustva na Zapadnom Balkanu" i to što se dogodilo u "ozbiljnom incidentu u Crnoj Gori… u šta su bili upleteni neki ruski gradjani".
Stoltenberg je dodao da "crnogorske vlasti to sad ispituju", naglasivši da takođe "zna da je Srbija pomogla i doprinela nastojanjima da se utvrde, za to vezane, sve činjenice".