Vesti
Politika
MUP uručio poziv Jeremiću, on na tviteru objavio: "Policija je došla u stan da me privede. Interesantno..."
09.12.2016. 20:00
Izvor: Blic
MUP uručio poziv Jeremiću, on na tviteru objavio: "Policija je došla u stan da me privede. Interesantno..."
MUP-u Srbije uručio je poziv Vuku Jeremiću, bivšem šefu diplomatije Srbije i predsedniku CIRSD-a, radi davanje izjave po nalogu tužilaštva, saznaje "Blic". Prema našim informacijama, poziv je uručen u dogovoru sa Jeremićevim advokatom. Vuk Jeremić objavio je na tviteru da je policija pokušala da ga privede.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija nije privodila Jeremića, već da je njegovom advokatu uručen poziv, a po predmetu vezanom za okolnosti smrti dvojice gardista na Topčideru. On je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da očekuje da se Jeremić sutra odazove pozivu u svojstvu građanina.Kako je rekao, policija je poziv uručila po zahtevu Višeg tužilaštva u Beogradu, a po predmetu vezanom za okolnosti smrti dvojice gardista na Topčideru i uručila poziv advokatu za saslušanje.

Stefanović je objasnio da su dva pripadnika policije najurednije došla da uruče poziv Jeremiću, ali se nije nalazio kod kuće te je njegova kućna pomoćnica kontaktirala advokata koji je došao i kome je uručen poziv. Advokat je, navodi Stefanović rekao da Jeremić može sutra da se javi prepodne u policiju u vezi poziva kao građanin.

Podsetimo, Jeremić se upravo vratio u Beograd nakon što je 4 godine proveo u Njujorku. On je od 2012. do 2013. godine bio predsedavajući Generalne skupštine UN, a ove godine je učestvovao u intenzivnoj trci za prvog čoveka svetske organizacije i naslednika Ban Ki Muna.

Za novog generalnog sekretara UN izabran je Portugalac Antonio Gutereš, a Jeremić je nakon finalnih rundi bio na drugom mestu.Pre nekoliko dana, advokat porodica dvojice ubijenih gardista 2004. godine u Topčideru Oglica Batić izjavila je da će tražiti novu rekonstrukciju događaja u kasarni na Topčideru, kao i saslušanje tadašnjeg savetnika predsednika Srbije Vuka Jeremića, koji je, kako je rekla, o ubistvu obavestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.Istog dana šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović upitao je Jeremića da li ima i kakve informacije o smrti dvojice ubijenih gardista.