Vesti
Politika
Stefanović: Srbiji smeta sve u vezi sa Srbijom
14.12.2016. 20:00
Izvor: B92
Stefanović: Srbiji smeta sve u vezi sa Srbijom
Beograd -- Ministar Nebojša Stefanović izjavio je da Hrvatskoj smeta to što Srbija ekonomski jači i napreduje i što to vidi i Evropa i svet.
On je dodao da toj zemlji smeta što ni premijer Aleksandar Vučić ni Republika Srbija, ne dozvoljavaju gaženje naših nacionalnih interesa, niti da budemo ponižavani ni poniženi.
Stefanović je rekao da, nažalost, govorimo o zemlji u kojoj su sporne ćirilične table i srpske čokoladice, u kojoj predstavnik nacionalne manjine mora tako da se deklariše na glasačkom mestu, da bi dobio listić za glasanje, "dakle suprotno svemu onome što Evropa promoviše kao svoje vrednosti".
Stefanović je, u izjavi Tanjugu, naveo da ima više stvari koje Hrvatima zaista suštinski smetaju i kod premijera Vučića i u onome što Srbija svojim delovanjem pokušava da učini u zaštiti svojih nacionalih interesa.
Kako je naveo, smeta im to što je, kada je počeo carinski rat u septembru prošle godine kada su Hrvati bez ikakvog povoda zatvorili granicu za naše kamione, robu i potpuno pogazili sve sporazume koje su potpisali u Evropi, i nakon mirnoće od nekoliko dana, Srbija odgovorila recipročnim merama, čitava Evropa priznala da je Srbija bila u pravu i ostvarila takvu vrstu diplomatske pobede.
"Smeta im to što premijer Vučić kaže da Srbija vise nikada neće dozvoliti Bljesak i Oluju, da više nikada neće dozvoliti ubijanje našeg naroda, staraca, žena i dece, koji su ubijani samo zato što su bili Srbi" podvukao je Stefanović.
Prema njegovim rečima, smeta im i to što se Srbija jasno suprotstavila da Alojzije Stepinac, "kao neko ko je direktno učestvovao u promovisanju ustaškog pokreta, bude predložen da bude proglašen za sveca".
Smeta im, dodao je Stefanović, kada Srbija jasno i snažno stane u zaštitu svojih nacionalnih i ekonomskih interesa, kada nabavlja nove avione Mig 29, kada nabavlja naoružanje ali ne da bi bila agresor i bilo koga napala, već upravo da zaštiti svoje nebo i svoj narod.
"Zaboravljaju naše komšije iz Hrvatske da su oni prvi započeli nabavkom novog oružja, novima helikopterima, lansirnim rampama za rakete sa dometom od 300 kilometara", rekao je Stefanović.
On je ukazao da smo samo postavili jasno pitanje kome su namenjene te rakete.
"Zašto nabavljate rakete takvog dometa, ako ne nameravate da pokažete neprijateljstvo prema Srbiji", podsetio je Stefanović i dodao:
"Kada Srbija odgovori na to - nama se to zamera i stavlja na teret".
Prema njegovim rečima, Hrvatskoj smeta i to što Srbija ekonomski jača i napreduje, postiže sve bolje rezultate i što to vidi i Evropa i svet.
"Smeta im što je Srbija u našem regionu postala uvažena država koja se trudi da bude zaista oaza stabilnosti, da bude zemlja koja je partner u rešavanju svih kriza, koja promoviše dobre odnose i to da se mora raditi i zaraditi da bi ljudi živeli bolje", naveo je Stefanović.
“Sve ovo ukazuje kao da Hrvatska ima neki kompleks od Srbije", naveo je potpredsednik vlade.
Zbog tih konkretnih primera, gde ni premijer ni Republika Srbija ne dozvoljavaju gaženje naših nacionalnih interesa, ne dozvoljavaju da budemo ponižavani ni poniženi, Hrvatska ima problem sa Srbijom, a ne tobože jer je Srbija bilo šta loše uradila, podvukao je Stefanović.