Vesti
Politika
Jovanović: Mordbidna ideja podrške SRS oko Đinđića
15.12.2016. 20:00
Izvor: B92
Jovanović: Mordbidna ideja podrške SRS oko Đinđića
Beograd -- Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da mu je "morbidna" ideja podrške inicijativci SRS u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Zorana Đinđića.
On smatra da ima dovoljno prostora da se istina o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića istraži bez uplitanja predsednika SRS Vojislava Šešelja koji, kako kaže, sigurno neće doprineti njenom utvrđivanju.
„Naprotiv, on (Šešelj) samo koristi tu živu ranu koja postoji u našem društvu kako bi izbegao deo svoje odgovornosti za ono sto je radio i kako bi s druge strane vodio obračune sa svojim političkim protivnicima. Ne mislim tu na sebe“, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.
Povodom incijative radikala da se formira anketni odbor u vezi sa ubistvom i političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića, Jovanović je rekao da LDP neće glasati za tu inicijativu i neće dozvoliti Šešelju da tako nešto radi.
Jovanović kaže da svaka okolnost u vezi sa ubistvom Đinđića treba da se istražuje u pravosudnom sistemu zemlje, ali ne u ovakvoj skupštini.
Kaže da Šešelja smatra veoma odgovornim za okolnosti koje su dovele do ubistva Đinđića, te da zbog činjenice da je Šešelj bio u Haškom tribunalu nije bilo moguće voditi protiv njega istragu na osnovu dokaza koji su prikupljeni u periodu vanrednog stanja kako bi se rasvetlila njegova uloga i u samom atentatu.
„Po povratku Šešelja u Srbiju pre dve godine tražio sam od tužilaštva da zaustavljenu istragu ovog puta nastavi s obzirom da su se okolnosti promenile i da je Šešelj dostupan našim pravosudnim organima“, kaže lider LDP.
Što se tiče rasvetljavanja političke pozadine ubistva Đinđića, Jovanović je rekao da je to večna obaveza LDP, ali i ljudska dužnost svakog pristojnog čoveka u ovoj zemlji.
„Moguće je to uraditi. Pre ili kasnije će do toga doći“, kaže Jovanović.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku u našem pravosuđu su aktivne dve inicijative, jedna je predistražni postupak koji se vodi na osnovu krivične prijave koju je advokat Srđa Popović podneo u ime majke i sestre Zorana Đinđića.
S druge strane, dodaje, pobuna nekadašnje JSO i sudski postupak koji je vođen, a vraćen na početak zbog promene sudskog veća, takođe je jedan od načina da se efikasno uđe u „tu crnu pozadinu 12. marta i sve rasvetli“.