Vesti
Politika
Vučić uoči posete Moskvi: Ruski migovi stižu u roku od tri meseca, ponosan što smo ih sami platili
19.12.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vučić uoči posete Moskvi: Ruski migovi stižu u roku od tri meseca, ponosan što smo ih sami platili
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom posete Moskvi razgovarati o kupovini šest borbenih aviona MIG 29, kojim bi učinili naše nebo i naše građane bezbednijim.
Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan.
Ponovio je da Srbija neće nikoga da napada, tuđe da uzima, ali da hoće da bude spremna da zaštiti svoju slobodu i suverenitet, da bude svoj na svome.
U Moskvi će, kako je najavio, pregovarati o kupovini, ali i o remontu i modernizaciji MIG 29, koji su u kratkoj borbi najbolji avioni u svetu.
- „Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu deset MIG-ova 29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče“ - podvukao je Vučić.
Migovi već za tri meseca u Srbiji?
On je izrazio uverenje da bi avioni mogli već u naredna tri meseca biti u Srbiji, kao i da se uz pomoć stručnjaka izvrši modernizacija i opreme najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.
Premijer je preneo da kupujemo MIG-ove, dodajući da je zahvalan što je cena drastično ispod tržišne.
- „Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“ - poručio je Vučić.
On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je, kada je bio ministar odbrane i potpredsednik Vlade, Srbija imala u resursu samo jedan MIG 29 i tri MIG 21, koji su 50 puta slabiji od 29-ke.
- „Bili smo u situaciji da ne možemo policijski da zaštitimo svoje nebo, a kamoli vojno da branimo zemlju. Danas imamo tri MIG 29, policijski štitimo naše nebo. Za nas je to od izuzetnog značaja“ - podvukao je Vučić i istakao da je Srbija opredeljena za mir i vojnu neutralnsot, ali da želi da obezbedi i osigura sopstvene građane.
Ne planiramo agresiju
Prema njegovim rečima, Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice.
Da bi mogli policijski da zaštitimo nebo, u teškim i uslovima sve veće napetosti, morali smo, kako je preneo, godinama da razmišljamo kako da unapredimo borbenu gotovost.
Ovako je govorio Tito
Vučić je citirao Josipa Broza Tita kazavši da živimo i radimo kao da će biti 100 godina mir, a već sutra moramo biti spremni da zaštitimo svoju zemlju.
Takođe je najavio da će se sa Rusijom razgovarati i o određenim protivvazdušnim sistemima, najverovatnije o sistemima M1 ili M2, ali treba videti šta je najbolje i najjeftinije, kao i koje finansijske instrumente i novac možemo a izdvojimo.
- „Posle mnogo godina i decenija umesto da nešto uništavamo i urušavamo, možemo da gradimo, pravimo i izdvajamo novca. Uspeli smo to zahvaljujući građanima, koji će imati veću bezbednost, neće morati da se plaše nikog u okruženju. Nikome više Srbija neće biti laka meta“ - istakao je on.
A kako je radio Milan Stojadinović
Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan.
Preneo je anegdotu o nekadašnjem ministru Milanu Stojadinoviću kojem su Nemci hteli da poklone automobil marke mercedes, ali je on to odbio, jer po zakonima Kraljevine nije bilo moguće da se primaju pokloni, na šta su Nemci rekli da mu prodaju automobil za jednu rajhsmarku, a onda je on rekao - da mu daju dva komada za tu cenu.
- „Ako hoćemo da sačuvamo svoju Srbiju moramo da budemo čvrsti, snažni i jaki, moramo da štitimo svoju zemlju i da platimo koliko god plaćali. Čist račun znači dugu ljubav, a besplatni sir znate gde ima“ - kazao je on.
O Humanitarnom centru u Nišu
Na pitanje da li zauzvrat treba da da diplomatski status Humanitarnom centru u Nišu, Vučić je rekao da je to pitanje odluke Vlade, a ne nvca.
- „To je pitanje odluke Vlade Srbije i ne nosim to na tacni u Moskvu“ - rekao je Vučić.
On je naglasio da uvek govori isto ma gde bio, za razliku od drugih, da uvek kaže da je Srbija na evropskom putu, želi dobre odnose sa Moskvom i odlične kontakte sa Kinom.
- „Neki drugi pričaju, kada odu u Berlin, da je Vučić najdalji bliski Putinov saveznik, a kada odu u Moskvu da je Vučić čvek CIA. Kakvi lažovi“ - podvukao je Vučić istakavši da samo jasnim iznošenjem stava postajete nezavisna, suverena i poštovana zemlja.