Vesti
Politika
Skupština:Ko je ustaša, ko džentlmen, šta kaže Čvorović...
23.12.2016. 20:00
Izvor: B92
Skupština:Ko je ustaša, ko džentlmen, šta kaže Čvorović...
Raspravu o setu finansijskih zakona je obležila polemika o primarnoj emisiji i odnosima sa Hrvatskom, uz pominjanje “balkanskog špijuna”, džentlmena i cveća.
Poslanik SNS Veroljub Arsić je, povodom navoda lidera Dveri Boška Obradovića o primarnoj emisiji koja bi bila kontrolisana, poručio da Obradović Srbiju želi da vrati u 90-te godine 20. veka, te da se videlo dokle smo došli kada se 1992. i 1993. štampao novac.
“Štampali su (novac) i ovi od 2008. do 2012. godine, kontrolisano, kažu, a izazvali su inflaciju i pad dinara”, rekao je Arsić navodeći da nemamo pravo na taj “luksuz”, a da to ne zna samo Obradović koga je nazvao “balkanskim špijunom”.
Arsić kaže i da ne zna šta Obradović ima protiv Svetske trgovinske organizacije, kada je njen član i Rusija.
“Nemojte da nam branite Srbiju sa gospodinom Ivanom Pernarom koji ugrožava Srbiju”, kaže Arsić na šta mu je Obradović uzvratio da nije on sklopio istorijsko pomirenje sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, za koju tvrdi da je “jedan od najvećih ustaša u hrvatskom političkom životu”.
“Nisam joj nosio cveće, nisam se grlio sa njom na mostu, to je radio Aleksandar Vučić", rekao je Obradović.
Srbija se, poručuje Arsić, ne meša u unutrašnje stvari Hrvatske, navodeći da izbor Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske nije bio izbor Vučića, nego hrvatskog naroda.
Kako je naveo, Srbija to uvažava, jer želi dobre odnose sa Hrvatskom što je prvenstveno u interesu Srbije.
Povodom susreta Boška Obradovića sa poslanikom hrvatskog Sabora Ivanom Pernarom, Arsić je rekao da Obradović može da se sastaje sa kim hoće jer je to njegova lična stvar, ali da Vučić kao premijer mora da se sastaje sa zvaničnicima drugih država.
“Interes Srbije je da bude izvor stabilnosti u ovom delu Evrope. Ako je problem u mostu, u bombonjeri, u buketu cveća, onda je "gospodin orao pao u veliki problem”, poručio je Arsić Bošku Obradoviću.
Uzvrativši novim kritikama, Obradović je počeo navodima iz jednog domaćeg filma:
“Što bi rekao Ilija Čvorović, možda ste pogrešili broj, ali ste dobili onoga što se tražili”.
Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović pozvao je predsedavajućeg Ðorđa Milićevića da stavi tačku na stranačke duele ukoliko oni, kaže, počinju da prave problem čitavoj državi i našem narodu u Hrvatskoj, navodeći da nam je potrebno spuštanje tenzija.
“Ako je neko smešan i pogrešan sa druge strane, pa nije to valjda razlog da mi budemo još gori. Verujte da se ja ne bih osećao nimalo prijatno kada bi me neko podsećao iz Zagreba da je četnički vojvoda predsednik Srbije. Da li to treba da bude uloga Skupštine, da baca benzin u vatru ili ćemo je gasiti”, upitao je Jovanović.
Predsedavajući Ðorđe Milićević je rekao da ne može da predvidi šta će koji poslanik da kaže, te da ne želi da uskraćuje pravo na reč i repliku ni poziciji ni opoziciji, ali se i složio sa Jovanovićem da se mora zatvoriti ta polemika.
Povodom primarne emisije, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da u situaciji kada vlada i država leči svoje javne finansije, primarna emisija ne može biti deo tog paketa.
“Mi smo odgovornost prema javnim finansijama, suzbijanje deficit i suzbijanje inflacije stavili kao prioritet i verujem da smo u toj borbi položili ispit i zaista ostvarili odlične rezultate”, kaže Antić.
Ministar navodi i da su dobri odnosi u regionu jedan od prioriteta Vlade Srbije, te da je Vlada na čelu sa premijerom Vučićem u proteklom periodu zaista bila lokomotiva regionalnog pomirenja.
“Ne komentarišemo lidere susednih država, njih su izabrali građani njihovih država i naše je da sa njima sarađujemo. Premijer Vucić je dao veliki broj signala koji idu u tom pravcu”, dodao je ministar.
Kada je reč o cveću koje je Vučić poklonio hrvatskoj predsednici, Antić kaže da je cveće pitanje da li je neko džentlmen ili nije džentlmen.
“Politika je važna, a da li je neko džentlmen ili ne, gospodine Obradoviću, to je pitanje o kome svako od nas treba da razmišlja”, dodao je ministar Antić.
Poslanici u objedinjenoj načelnoj raspravi razmatraju 27 tačaka dnevnog reda.