Vesti
Politika
Vučić: Tražićemo izručenje Haradinaja!
05.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić: Tražićemo izručenje Haradinaja!
Premijer Aleksandar Vučić saopštio da će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja ali i objasnio kako će se ponašati ako to ne bude učinjeno. Evo i šta kaže o situaciji u regionu i da li će otići na proslavu Dana RS
Premijer se nada da će i ovom slučaju, u Francuskoj, biti na snazi da je pravo iznad politike.
"Nego šta nego ćemo da tražimo" rekao je Vučić novinarima i dodao da bi u slučaju da Haradinaj bude ponovo pušten "voleo da Srbiji neko soli pamet po pitanju poglavlja 23 i 24", odnosno vladavine prava i pravne države.
Istakao je da je dobro što je pravo iznad politike i da ne bi voleo da se pokaže da u Francuskoj to nije tako.
Kako je rekao, naše Tužilaštvo ima brojne dokaze, mnoge optužujuće stvari, te da bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima.
Prema njegovim rečima, ako tako ne bude i naša država bi procenila kako bi se ponašala u recipročnoj situaciji.
On je podvukao da je Haradinaj čovek koji je optužen za "tolike zločine, od Glođana do Radonjićkog jezera".
"Nemamo pravo, ni ja ni niko drugi, da ruši odluku nezavisnog pravosuđa", poručio je Vučić.
Na pitanje da li postoje pritisci oko Haradinaja, Vučić kaže da ne zna kako se vrši pritisak i da je on jedan od retkih ko odgovara na svako pitanje od novinara, "za razliku od drugih koji nešto kažu pa pobegnu".
"Možete da mislite kako je njima, ne mislim da im prija i da im je lepo da pokušaju da pritiskaju. Odavno sam ih odvikao od toga. Ne mene niko ne vrši pritisak, sa mnom se tako ne razgovara i sa Srbijom se tako ne razgovara", istakao je i dodao:
"Vidim sta su njihove želje, prepoznajem ih, ali sta me briga sta su njihove želje. Interesuje me sta je pravo".
"Njima iz Evrope ako se ne sviđa... Super. Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24 i principima pravne države".
Bivsi haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramus Haradinaj uhapšen je u Francuskoj po poternici Srbije.
Vucić je danas komentarisao i najnovije informacije o istrazi napada na njega u Srebrenici i dodao da nema nikakave sumnje da je taj napad u Potočarima bio organizovan i da je bio organizovan u BiH.
Vučić je takođe istakao da je praksa da pripadnici policije iz jedne prisustvuju u drugoj zemlji, kako bi tamo pomagali i snimali pripadnike navijačkih grupa ili organizovanih kriminalnih grupa, na primer, sasvim u skladu sa međudržavnim i drugim sporazumima.
Kako je rekao, nikakvih zakonskih problema nije bilo da policajci iz Srbije budu u Potočarima, ali je podvukao da se razne priče o tome mogu čuti iz dva razloga:
Prvo, mnogi nisu srećni ishodom napada u Potočarima, objasnio je, i bili su iznenađeni njegovom postojanošću i hrabrošću ljudi koji su ga obezbeđivali.
"Mnogi su želeli drugačije", rekao je.
Drugi razlog je, kaže, politički pritisak: "Ali, to je pravo politikanata i sa tim nemam problema", rekao je premijer i dodao da mu je žao mu je što takvi nisu zadovoljni što se taj zločinački pokušaj nije drugačije završio.