Vesti
Politika
Vučić zahvalio na principijelnom stavu Indije po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije
10.01.2017. 20:00
Izvor: Beta
Vučić zahvalio na principijelnom stavu Indije po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas u indijskom gradu Gandinagaru, u razgovoru sa indijskom premijerom Narendrom Modijem zahvalio na principijelnom stavu koji Indija ima po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i izrazio podršku u borbi protiv terorizma sa kojim se Indija suočava.
Vučić je pozvao premijera Indije da poseti Srbiju i istakao da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Vučić je sa Modijem razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Premijer Srbije posetio je i Gandijev muzej.
Sagovornici su razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti prehrambrene proizvodnje, poljoprivrede, farmacije, namenske industrije, turizma i informacionih tehnologija.
"Veliki potencijal za saradnju dveju zemalja leži u izvozu jestivog ulja, soje i uljanog semena iz Srbije u Indiju", rekao je Modi i predložio da Srbija bude partner Indije u programu za razvoj prehrambene industrije i prerade hrane za 2017. i 2018. godinu.
Vučić je razgovarao i sa glavnim ministrom države Gudžarat, Vidžajem Rupanijem koji je domaćin "Gudžarat ekonomskog samita" u glavnom gradu ove indijske države, Gandinagaru.
Premijer Srbije je naglasio važnost ekonomske saradnje Srbije i države Gudžarat, naročito u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i sektora informacionih tehnologija.
Vučić je pozvao i Rupanija da sa ekonomskom delegacijom države Gudžarat poseti Srbiju.
Državni ministar Rupani je istakao da indijske kompanije mogu mnogo da nauče u Srbiji i da je važno da prenesu iskustva i inovacije koje se u Srbiji koriste u poljoprivredi i prehrambrenoj industriji.
Aleksandar Vučić sastao se i sa Pankajem Patelom, predsednikom Federacije indijskih privrednih komora, koja broji 2,5 miliona članova. Tema susreta bilo je unapređenje saradnje dve privrednih komora i uzajamna promocija Srbije i Indije kao turističkih destinacija.
Patel je izneo predlog da Srbija bude partner Federacije privrednih komora Indije na Centralnoevropskom biznis samitu i naglasio da je naročito važno jačanje saradnje u oblasti namenske industrije, ali i u promociji Srbije kao pogodne destinacije za razvoj filmske industrije i snimanje filmova u indijskoj produkciji, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.