Vesti
Politika
Stefanović, Vulin i Mali polaznici Visokih studija bezbednosti
17.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
Stefanović, Vulin i Mali polaznici Visokih studija bezbednosti
Ministar odbrane Zoran Đorđević čestitao je danas polaznicima 6. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane na prilici da budu na tim studijama koje su, kako je istakao, postavljene jer su potrebne Srbiji, njenom sistemu bezbednosti i odbrane.
U 6. klasi tih Visokih studija, pored oficira Vojske Srbije, polaznici su i najviši državni funkcioneri, ministri unutrašnjih poslova i rada Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Prema njegovim rečima, polaznici 6. klase su najviši državni funkcioneri, ali i službenici iz ministarstava i vlade Srbije i ostalih državnih institucija, odgovornih za definisanje, razvoj i sprovođenje politike u domenima bezbednosti i odbrane.
- Vi koji već obavljate najviše državne funkcije, ovim studijama ćete uspeti da proširite svoje akademske horizonte u oblasti bezbednosti i odbrane, kroz predavanje eksperata iz zemlje i inostranstva. Iskoristićete vreme izdvojeno za studije da se lično bolje upoznate sa elementima sistema nacionalne bezbednosti i sa institucijama koje čine njene stubove - kazao je ministar.
Đorđević kaže da se strategija nacionalne bezbednosti zasniva na koordinisanom delovanju u oblastima spoljne, ekonomske politike, politike odbrane, unutrašnje bezbednosti, socijalne bezbednosti, a struktura nove, 6. klase upravo odražava meru da se odgovori na taj zahtev.
- Broj polaznika je ograničen i time čini ovaj vid studija prestižnim. Organizovanje ovog nivoa usavršavanja predstavlja specifičan vojno- obrazovni odgovor na obaveze koje proističu iz strategije nacionalne bezbednosti - rekao je Đorđević.
Onima kojima studije predstavljaju važnu stepenicu i novu referencu za obavljanje odgovornih dužnosti, kaže ministar, omogućiće da usvoje šira i aktuelna znanja o strategijskom okruženju, da dublje spoznaju realnu geopolitiku iz koje proističu svi izazovi, rizici i pretnje.
- To će vam olakšati da uđete u krug ljudi koji će u narednoj deceniji politički i profesionalno biti najodgovorniji za sve što se dešava u sistemu bezbednosti. Citirao bih Nelsona Mandelu koji kaže da je obrazovanje najmoćnije oružje koje se može koristiti da bi se promenio svet - rekao je Đorđević.