Vesti
Politika
Diković: Kfor je odgovoran za bezbednost svih na Kosovu
19.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
Diković: Kfor je odgovoran za bezbednost svih na Kosovu
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u bazi "Jug" s komandantom Kfora general Đovanijem Fungom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiju i u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu centralne Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
General Fungo je rekao da će Kfor preduzeti sve mere da obezbedi mir i zaštiti celokupno stanovništvo na Kosovu i Metohiju, a posebno one koji su najugroženiji.
Diković je izrazio zabrinutost zbog događaja u vezi s vozom Beograd - Kosovska Mitrovica, i kazao da je zajednički zadatak Vojske Srbije i Kfora očuvanje bezbednosti u zonama odgovornosti sa obe strane administrativne linije, ali da Kfor, kao međunarodni činilac, ima veliku odgovornost za bezbednost svih ljudi na Kosovu, a posebno nealbanskog stanovništva.
On je dodao da Vojska Srbije vidi Kfor kao ključnu snagu za očuvanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom.
Diković je ocenio da odnos Vojske Srbije i Kfora odlikuje visok stepen međusobnog poverenja i profesionalizma.