Vesti
Politika
Hrvati podneli čak 84 amandmana na rezoluciju EP o Srbiji
23.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
Hrvati podneli čak 84 amandmana na rezoluciju EP o Srbiji
Spoljnopolitički odbor Evropskog paralamenta razmatraće 27. februara izveštaj odnosno nacrt rezolucije izvestioca Dejvida Mekalistera o napretku Srbije, a hrvatski poslanici podneli su čak 84 od 325 predloženih amandmana.
Njihove primedbe odnose sa uglavnom na potrebu veće zaštite hrvatske manjine u Srbiji, traži se vraćanje kulturnog blaga i rešavanje pitanja međudržavne granice, kao i ukidanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji u sudenjima za ratne zločine, pišu Večernje novosti.
Hrvatima smeta i hapšenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici Beograda, i u amandmanima optužuju Srbiju da preuzima ulogu “malog Haga”.
Zagrebu smeta i saradnja Beograda i Moskve, posebno zajedničke vojne vežbe, a iznete su primedbe i na to što Srbija nije Tribunalu u Hagu isporučila troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.
Hrvati traže da se u rezoluciji jasno postavi uslov da se bilateralna pitanja rešavaju na početku pregovora Srbije i EU.
U kabinetu izvestioca za Srbiju Dejvida Meklaistera Tanjugu je ranije rečeno da će se tokom februara raditi na usaglašavanju amandmana i postojećeg teksta, odnosno kompromisnim rešenjima za tekst izveštaja.
Mekalister je u nacrtu izveštaja o napretku naveo da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja Evropskoj uniji, a predstavljajući nacrt pohvalio je napore Vlada Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi, rešavanju posledica migracione krize kao i promociji regionalne saradnje i pomirenja na zapadnom Balkanu.
Spoljnopolitički odbor EP trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u martu u Strazburu.