Vesti
Politika
Nikolić: Srbija ne želi da pripoji sever Kosova, jer je Kosovo već u Srbiji
25.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
Nikolić: Srbija ne želi da pripoji sever Kosova, jer je Kosovo već u Srbiji
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je navode kosovskog predsednika Hašima Tačija da Srbija želi da pripoji severni deo Kosova i rekao da Evropu treba da brinu Tačijeve zapaljive izjave, ali da EU to lako može da reši.
- Apsolutno je apsurdno tvrditi da Srbija želi da anektira sever Kosova i Metohije. Suštinski to je nemoguće, jer se Kosovo i Metohija nalazi u Srbiji - rekao je Nikolić u intervjuu portugalskom dnevniku "Diario de notisiaš" uoči posete toj zemlji.
Upitan da li Evropa treba da strahuje od mogućeg rata Srbije i Kosova, imajući u vidu poslednje događaje, Nikolić je rekao da nije Srbija poslala naoružane ljude na Albance, već obratno i da su slanjem pripadnika specijalne jedinice ROSU na sever Kosova, naseljen isključivo Srbima, vlasti u Prištini brutalno prekršile odredbe Briselskog sporazuma.
On je dodao da je Priština prekršila i sporazum o slobodi kretanja, jer je ROSU poslat na sever Kosova da "zaustavi voz, ne tenk, ni blindirano vozilo, već voz sa civilima koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu".
Nikolić je rekao da Srbija ispunjava sve obaveze iz Briselskog sporazuma i da "Evropu treba da brinu zapaljive izjave Hašima Tačija i drugih zvaničnika u Prištini", ali da ona to "sasvim lako može da reši tako što će nedvosmisleno pokazati da to neće tolerisati".
Na pitanje da li i dalje veruje da je Rusija veliki saveznik Srbije, kako je rekao kada je ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao vojnoj paradi u Beogradu, Nikolić je rekao da i dalje to misli i da je to mišljenje većine građana Srbije.
- To nije samo pitanje emocija. Srbija kontinuirano dobija veliku pomoć i podršku od Rusije i predsednika Vladimira Putina u mnogim za nju važnim putanjima kao što su odbrana suvereniteta i teritorijalnog intergiteta. Zato smo im zahvalni, jednako kao i svim državama koje nam pomažu u tom smislu - rekao je Nikolić.
"Svi treba da podrže dijalog Rusije i Amerike"
Na pitanje da li se slaže sa onima koji kažu da Putin i novi američki predsednik Donald Tramp pokušavaju da podele EU i NATO, Nikolić je kazao da takve teze šire oni koji njihov mogući dogovor, sa ciljem da se smanji napetost u svetu, doživljavaju kao pretnju sopstvenim sebičnim interesima.
- Svi ljudi dobre volje treba da podrže približavanje i uspostavljanje dijaloga između Ruske Federacije i SAD. Raduje me da vidim da predsednik Putin i predsednik Tramp pokazuju spremnost da konačno reše neke probleme koji već dugo pritiskaju našu planetu - rekao je Nikolić.
Upitan kako Srbija može da uspostavi ravnotežu između odnosa a Rusijom i činjenice da je u procesu pristupanja EU, Nikolić je rekao da to "nije lako" ali da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.
- Najveći problem s kojim se Srbija suočava jesu stalni pritisci da uskladi svoju spoljnu politiku s politikom EU. To u prevodu znači da bismo morali da uvedemo sankcije Rusiji, što nikada nećemo učiniti - rekao je predsednik Srbije.
Nikolić je kazao da bi uvođenje sankcija Rusiji naudilo srpskoj ekonomiji i vitalnim nacionalnim interesima i da bi ostala "bez glavnog saveznika za brojne probleme s kojima se suočava, kao što je odbrana srpskih interesa na Kosovu".
On nije hteo da odgovori na pitanje da li će se kandidaovti na izborima za predsednika dok je povodom najave da će se na izborima kandidovati i lider radikala Vojsilav Šešelj rekao da "svaka predizborna kampanja u svakoj zemlji na svetu iznedri i neke živopisne likove, ali bez stvarnih šansi da pobede na izborima".