Vesti
Politika
Joksimovićeva sa Mekalisterom o evropskim integracijama Srbije
27.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
Joksimovićeva sa Mekalisterom o evropskim integracijama Srbije
Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, rezultatima koji su u tom procesu ostvareni, reformama koje se sprovode i predstojećoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji.
U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je ministarka Joksimović čestitala Mekalisteru na izboru za predsednika AFET-a - Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.
Joksimović je naglasila da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Vlade Srbije, i da su reforme koje se sprovode u funkciji poboljšanja standarda i boljeg života građana.
Ministarka je istakla i da evropske integracije predstavljaju najbolji mehanizam za unutrašnji razvoj i napredak zemlje.
Podestila je da je Srbija očekuje da, tokom malteškog predsedavanja Unijom, otvori poglavlja za koja je tehnički spremna: 26 - tiče se kulture i obrazovanja, a zatim i 20 i 29, o industrijskoj politici i preduzetništvu, odnosno carinskoj uniji.
Naglasila je, međutim, da zbog prethodnih iskustava, ostajemo oprezni u najavama.
Joksimović i Mekalister razgovarali su o Rezoluciji o Srbiji, koju on priprema. Ministarka je prezentovala poziciju Srbije po brojnim pitanjima i amandmanima koji su predloženi od jednog broja poslanika i poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu. Izrazila je očekivanje da će Mekaslitser, kao i ranije, uspeti da sačini izbalansiran dokument.
Dejvid Mekalister pohvalio je napredak Srbije u procesu evroskih integracija i pozitivno ocenio rezultate reformi koje se u Srbiji sprovode.
Jadranka Joksimović zahvalila je Dejvidu Mekalisteru na aktivnom i otvorenom pristupu i spremnosti da sasluša naše stavove.