Vesti
Politika
EU Beogradu i Prištini: Manje priče, više rada
30.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
EU Beogradu i Prištini: Manje priče, više rada
Portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančić potvrdila je da će u narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, u sredu u Briselu, učestvovati premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić.
Sa prištinske strane prisustvovaće premijer i predsednik samoproglašenog Kosova Isa Mustafa i Hašim Tači.
"Sada mogu da potvrdim da će premijer Mustafa i predsednik Tači kao i premijer Vučić i predsednik Nikolić doći u Brisel u sredu na poziv visoke predstavnice Mogerini kako bi učestvovali na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga u kome posreduje EU", izjavila je Kocijančić.
EU očekuje da će se predstavnici Beograda i Prištine tokom nove runde dijaloga pridržavati preporuke visoke predstavnice Federike Mogerini da manje komenatrišu jedni druge, a više rade na rešavanju otvorenih pitanja.
Diplomatski izvori bliski procesu dijaloga u Briselu navode za Tanjug da se očekuje da sledeći sastanak na visokom nivou između ostalog pokaže da se lideri Srbije i Kosova pridržavaju zahteva Federike Mogerini za "manje komentara, a više angažovanja".
U Briselu očekuju da će se naredna runda dijaloga zakazana za sredu 1. februara odvijati po sličnom formatu kao i sastanak održan 24. janura.
Iako još nema potvrde zvaničnog rasporeda, očekuje se da će sastanci u sredu, prvo bilateralni, a zatim i trojni sastanak, održati u kasnim popodnevnim odnosno večernjim satima i da će sa obe strane biti prisutni premijeri i predsednici.
Diplomatski izvori bliski kancelariji šefice EU diplomatije naglašavaju da će dve strane ovoga puta razgovarati konkretno o otvorenim pitanjima iz Briselskog sporazuma koja čekaju na implemetaciju, ali i o načinima kako nastaviti dalji dijalog u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Dodaje se i da se u narednom periodu u Briselu očekuju "vrlo učestali" sastanci na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU.