Vesti
Politika
LDP i SDA: Predsednik da društvu kaže istinu o Kosovu
01.02.2017. 20:00
Izvor: B92
LDP i SDA: Predsednik da društvu kaže istinu o Kosovu
Novi Pazar -- Predsednici LDP i SDA Sandžaka Čedomir Jovanović i Sulejman Ugljanin dogovorili su u Novom Pazaru 10 principa koje će, kako su najavili, podneti Skupštini.
Ti principi, ističu iz LDP i SDA, odnose se na definisanje daljeg puta Srbije i osnove daljeg političkog delovanja.
Principu su, kako se navodi, zajednički sadržalac političkih vrednosti koje neguju dve partije i izraz potrebe društva u budućnosti.
Među tim principima su ubrzanje priključenja Srbije Evropskoj uniji i otklanjanje svih prepreka koje stoje na putu integraciji Srbije sa zemljama Zapada i njenim saveznicima, te pristupanje Srbije NATO savezu.
Jovanović i Ugljanin su se ovim dokumentom založili za konačno rešavanje pitanja Kosova, uvažavajući realnost koja postoji.
"Treba nam predsednik koji će reći istinu o Kosovu našem društvu. Primena briselskih sporazuma i otvoreni dijalog sa vlastima u Prištini moraju biti naš prioritet", navodi se između ostalog i dodaje da Srbija ne sme biti prepreka uključivanju Kosova u međunarodne institucije.
Takođe, insistiranje na poštovanju prava srpske zajednice na Kosovu da bude uključena u kosovske institucije i bori se za svoje legitimne ciljeve, jedan je od principa o kojem su se saglasila dvojica lidera.
Poseban akcenat je stavljen na angažovanje u rešavanju kriza koje se stvaraju na tlu Srbije, zbog manjka dijaloga između vlasti i ugroženih manjinskih i svih ostalih grupa, udruženja i pojedinaca.
"Definisanje statusa Sandžaka i uslova za političku egzistenciju Bošnjaka u Srbiji", takođe je jedan od principa.
Potencira se razumevanje za specifičnosti na kojima je napravljena Bosna i Hercegovina i očuvanje njene celovitosti.
"Mir na ovim prostorima nema nikakvu alternativu, nacionalistički ispadi karakteristični za prošla vremena moraju prestati. Bosna i Hercegovima ima budućnost samo u procesu evropskih integracija, unutrašnjih reformi i unapređenju odredaba Dejtonskog sporazuma. Svaki drugi put BiH i ceo region vodi u neizbežan međusobni sukob, koji u vreme turbulentnih odnosa između velikih sila nas sve zajedno stavlja u epicentar nestabilnosti", stoji u dokumentu.
Jovanović i Ugljanin su potom dokument predstavili novinarima istakavši da političke principe za koje se obe strane zalažu moraju biti zastupljeni u političkom programu i nastupu građanskih demokratskih snaga na predstojećim predsedničkim izborima.
U pitanju su principi koji podrazumevaju “dalju demokratizaciju društva i jačanje ideje moderne građanske države zasnovane na evropskim vrednostima”.
Jovanović je rekao da su on i Ugljanin poslednji ljudi koji će dozvoliti da Srbija, tumarajući zbog nesposobnosti onih koji zemlju vode ili onih koji su dužni da ih u greškama zaustave, svojim lutanjem na kraju sebe vrati u devedesete godine.
“Svet je u krizi i to znamo, a situacija u kojoj se nalazi Srbija je takva da od nas još jedanput zahteva da na vrlo jasan način, jezikom koji niko drugi u ovom trenutku to ne želi da uradi, kažemo šta je ono što je potrebno Srbiji da bi izašla iz problema sa kojima se suočava i pod kojima joj puca kičma”, rekao je lider LDP.
Jovanović je ponovio da je Srbiji potrebna Evropa, a ne Rusija, ali da nema ništa protiv Rusije i da nikada nije na bilo kakav način ikada povukao neki nekorektan potez prema toj zemlji.
“NATO, a ne ludilo devedesetih, jer samo kroz NATO možemo obezbediti neophodan mir čitavom regionu. Mir i saradnja sa Kosovom umesto svega onog što smo videli u vremenu koje je ostalo za nama. Pošten odnos prema Bosni i Hercegovini, prema svim narodima u Bosni i Hercegovini, i politika koja ne traži svoju šansu u tim velikim nesporazumima u kojima se nalazi ta zemlja već politika koja je spremna da doprinese kako bi se Bosna i Hercegovina izvela iz te jednosmerne ulice u kojoj su je neodgovorni političari ponovo vratili”, kazao je Jovanović.
Onaj ko, kako je rekao, očekuje podršku ove dve stranke, mora biti svestan uloge predsednika koja, valjda, treba da bude drugačija od onog što je do sada radio Tomislav Nikolić.
Ugljanin je rekao da se u dokumentu pominju i predsednički izbori koji nisu danas, konkretno, glavni razlog ovoga sada, ali su vrlo važna stvar.
"Hoćemo da znamo da naši predsednički kandidati, i oni budući, oni koji nemaju program mogu na osnovu ovih naših principa da, jednostavno, sačine svoj program o svim pitanjima. Ovo su naši zajednički principi sa kojima mi izlazimo pred sve građane Srbije, ovo je naš jedan zajednički program”, rekao je Ugljanin.