Vesti
Politika
"Lončar je bio često u Šilerovoj, zašto ga Vučić brani?"
02.02.2017. 20:00
Izvor: B92
"Lončar je bio često u Šilerovoj, zašto ga Vučić brani?"
Poslanik na listi LDP Žarko Korać kaže da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar bio čest gost sedišta zemunskog klana u Šilerovoj ulici, a ne kafića u blizini.
On je dodao da su o tome svedočili i zaštićeni svedoci na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića.
"Imate konferenciju (lidera radikala Vojislava) Šešelja po povratku iz Haga, gde ga Šešelj optužuje da je ubijao pacijente za zemunski klan. Što ne tuži Šešelja?", rekao je Korać u intervjuu za nedeljnik NIN.
On je zapitao kako je takav čovek postao ministar.
"Policija je za vreme 'Sablje' rekla da nema dokaza za optužnicu, iako je (Lončar) bio saslušavan. Ali mi ovde ne govorimo o tome, već o političkoj prikladnosti da takav čovek, za koga su iznete takve optužbe, bude dva puta ministar zdravlja", ocenio je Korać.
Korać, koji je bio bliski saradnik Zorana Đinđića i na čelu komisije koja je ispitivala propuste u obezbeđenju ubijenog premijera, u intervjuu je potvrdio i da su postojale informacije "da je Lončar u danu ubistva Đinđića bio u Urgentnom centru i da se raspitivao".
On je u intervjuu zapitao i zašto premijer Srbije Aleksandar Vučić i dalje brani Lončara.
"On je inače prijatelj Vučića od ranije. Znači, potpuno je svejedno kakve se optužbe protiv tebe pojave u javnosti. To je potpuno ignorisanje stavova društva. Eto, to je karakteristika autoritarnog društva. 'Baš me briga šta vi mislite, ja ću da uradim šta hoću'. Eto, to je to. Država to sam ja. Eto, to je njegov stil političkog ponašanja i nema nikakve veze sa demokratijom", zaključio je Korać.
Govoreći o atmosfreri na Balkanu i podgrevanju ratnih priča oko Kosova, Korać je naveo da "u ovom trenutku uopšte ne misli da je rat isključen" jer postoje ljudi na vlasti koji tako olako shvataju stvari, poput predsednika Tomislava Nikolića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.
"Direktno pominjanje rata, oružanih sukoba čini evropski put ovde, u ovom trenutku, praktično onemogućenim", dodao je Korać.