Vesti
Politika
Prištinski mediji: Nalozi za hapšenje 57 Srba optuženih za ratne zločine
13.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
Prištinski mediji: Nalozi za hapšenje 57 Srba optuženih za ratne zločine
Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je prištinskim medijima na albanskom da postoje nalozi za hapšenje 57 osoba, a sumnja se da je reč o Srbima osumnjičenim za navodne ratne zločine na KiM, pišu "Večernje novosti".
Prištinski mediji su, kako navodi list, preneli da su nalozi za hapšenje izdati pre mesec dana, odnosno odmah posle hapšenja Ramuša Haradinaja po poternici Srbije u Francuskoj.
Ove osobe su osumnjičene za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene tokom 1998. i 1999. godine a međunarodni zahtevi za njihovo hapšnje izdati su posle odluke sudija Euleksa.
"Večenje novosti" u današnjem izdanju pišu da su optužnice podignute na osnovu tajnih spiskova.
- Pretpretresne sudije u okviru sudova izdale su 57 lokalnih i međunarodnih naloga. Oni su izdati na zahtev Eulekosvih tužilaca - potvrdila je Ljiridona Kuzmaći, portparolka Specijalnog suda Kosova, ne precizirajući koje su nacionalnosti optuženi, navodi list.
Informaciju da se na spisku tražnih nalaze isključivo Srbi nije mogao da potvrdi niko od srpskih advokata sa KiM ali kažu da postoji opravdana bojazan da je to tačno, pišu "Novosti", navodeći izjavu Ljubomira Pantovića, advokata iz Kosovske Mitrovice, koji podseća da je još pre godinu dana, kada je Osnovni sud u Peći raspisao poternice za 12 Srba iz Kline za navodni ratni zločin, "upozorio na mogućnost da Srbi budu hapšeni po optužnicama koje stoje u nekim fiokama".