Vesti
Politika
Premijer predlaže carinsku uniju za Balkan
17.02.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Premijer predlaže carinsku uniju za Balkan
Premijer Srbije Aleksandar Vučić predao je danas u Beogradu austrijskom kancelaru Kristijanu Kernu "papir" o Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u regionu.
Reč je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se "približe naše teritorije" i olakšan protok robe.
Premijer nije precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama.
On je rekao da je o tom "papiru", na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.
"To je moja ideja, prvi put sam uručio taj papir Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće tržište, atraktivnije", rekao je Vučić na konferenciji za štampu posle razgovora sa austrijskim kancelarom.
Smatra da je to budućnost regiona.
"Što bogatiji budemo, to će biti bolje za nas. To je neka moja lična ideja i inicijativa", poručio je premijer.
Kern je posle razgovora ocenio da Srbiju i Austriju vezuju duboko prijateljstvo i veze i da je sa srpskim premijerom razgovarao o infrastrukturnom povezivanju.
On je dodao da Austria podržava evropski put Srbije i da ima veliki interes da podrži investicije u Srbiji koju smatra važnim partnerom.
Kern je, posle sastanka sa premijerom Srbije istakao da u trenutku kada se suočavamo sa nizom izazova, što važi naročito za Balkan, izuzetno ceni napore koje Srbija na čelu sa premijerom Vučićem pruža za održanje regionalne stabilnosti.
"Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju", rekao je kancelar Kern na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerom Vučićem.
Austrijski kancelar je dodao da najviše mora da se uradi na infrastrukturnim projektima, pre svega železnici i autoputevima, jer, kako je konstatovao, to povezuje narod na Balkanu.
On je u tom kontekstu pohvalio i inicijativu predsednika Vlade Srbije da se na Zapadnom Balkanu stvori slobodno trgovinsko tržište i carinska unija, jer je to nešto što može da poveća blagostanje u regionu.
"To je i u interesu Austrije, pozitivan privredni razvoj. Naša preduzeća su veliki investitori u Srbiji. Razgovarao sam sa mnogima od njih ovde i kažu da se osećaju veoma prijatno i da su spremni da nastave put razvoja i investicija u Srbiji", rekao je Kern.
Kern je ocenio da Austrija može više da učini i da se intezivnije angažuje kada je reč o razvoju privrede regiona i da u tom kontekstu jasno vidi Srbiju kao sagovornika sa EU.
Vučić je jutros Kerna dočekao ispred Palate Srbije, gde je održan sastanak dvojice zvaničnika.
Austrijski kancelar doputovao je sinoć u Beograd i premijer Vučić priredio je neformalnu veceru za gosta iz Austrije.
Razgovarali su o odnosima dve zemlje, migrantskoj krizi i situaciji u regionu.
Kern će tokom dana imati zvanične razgovore i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Planirano je i da se sastane i sa predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.
Gosta su osim premijera dočekali Jadranka Joksimović i Nebojša Stefanović.