Vesti
Politika
TOMA ĆE BITI PREMIJER: Vučić i Nikolić slede ruski model!
21.02.2017. 20:00
Izvor: Kurir
Posle nekoliko dana agonije i velike političke krize, Nikolić i Vučić su napravili sporazum po ugledu na Putina i Medvedeva. Jedini kandidat SNS za predsednika Srbije biće Aleksandar Vučić, koga će Nikolić podržati za šefa države.
Ovakva odluka usledila je posle jučerašnjeg sastanka Nikolića i Vučića i time je stavljena tačka na dramu koja je trajala danima i mogućnost da njih dvojica budu jedan drugome protivkandidati.

Nastavljaju zajedno
- Toma i Vučić su napravili dogovor po ugledu na ruski model, odnosno na Vladimira Putina i Dimitrija Medvedeva, koji su se svojevremeno rotirali na funkciji predsednika i premijera Rusije - kaže za Kurir izvor iz bliskog okruženja Vučića i Nikolića.
Inače, Nikolić je juče za naš list, odmah posle sastanka s premijerom, rekao da neće učestvovati na predsedničkim izborima i da je s Vučićem isplanirao zajedničku saradnju.
- Dogovorili smo se da ćemo nastaviti da zajedno podižemo Srbiju sa kolena. Aleksandar će biti kandidat za predsednika, podržaću ga. Moja kandidatura je bila samo jedna varijanta - rekao je aktuelni predsednik Srbije.
On je dodao da će posle izbora precizirati šta buduća saradnja podrazumeva.
- Dogovorili smo se da i dalje zajedno vodimo državu. O funkcijama ćemo posle pobede na izborima - kazao je Nikolić za Kurir.
Posle sastanka Nikolića i Vučića objavljeno je i saopštenje u kojem je šturo navedeno da je dogovor postignut.
- Dvojica sagovornika okarakterisala su svoju dosadašnju saradnju kao važnu i uspešnu za Srbiju i dogovorili se da blisko sarađuju i u budućnosti - navedeno je u saopštenju.

Pored toga, kako je navedeno, njih dvojica su razgovarali i o političko-bezbednosnoj situaciji u zemlji i okruženju. Kako je navedeno, predsednik i premijer saglasili su se da se Srbija nalazi pred ozbiljnim izazovima i iskušenjima, „na koje je neophodno pružiti zajednički i sveobuhvatni odgovor državnog rukovodstva“.

Odbrana interesa
- Jedinstvo svih državnih funkcionera u rešavanju regionalnih problema i izbegavanje krize najširih razmera prioritetni su zadaci i predsednika Nikolića i premijera Vučića. Predsednik i premijer usaglasili su mere i poteze u vezi sa bosanskohercegovačkom tužbom za genocid protiv Srbije, kao i odbranom vitalnih srpskih nacionalnih interesa povodom predloga za članstvo tzv. države Kosovo u Unesku i Savetu Evrope. Dogovoreno je dnevno koordinisanje u vezi sa ovim pitanjima, ključnim za državu Srbiju - navedeno je u saopštenju.