Vesti
Politika
Sve Nikolićeve privilegije kad ODE S VLASTI
23.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
Sve Nikolićeve privilegije kad ODE S VLASTI
Čak i ako ne dobije neku drugu državnu funkciju po isteku mandata, Tomislav Nikolić ne mora da brine, jer će kao bivši predsednik Srbije zadržati niz privilegija. Od države će mesečno primati najmanje 104.000 dinara, pa makar ne radio ništa, ali to nije sve.
Kada građani Srbije izaberu novog predsednika, Tomislav Nikolić moraće da se iseli iz svoje kancelarije na Andrićevom vencu. I to je jedino što će u prvih šest meseci morati da se promeni.
U prvih pola godine nakon odlaska sa vlasti moći da koristi državnu vilu na Dedinju u Užičkoj 23, u koju se uselio kada je stupio na funkciju šefa države. Posle toga trebalo bi da napusti taj objekat.
Ipak, i to je pitanje, budući da je Nikolić pregovarao sa aktuelnim premijerom Aleksandrom Vučićem da i po isteku tog perioda nastavi da je koristi. Biće zanimljivo čuti objašnjenje, ukoliko taj njegov uslov bude prihvaćen.

Ako Nikolić ipak bude morao da napusti predsedničku vilu, svakako neće ostati na ulici. Poznato je da je 2010. kupio luksuzni stan od 194 kvadrata na Novom Beogradu. Ta nekretnina se više ne vodi na njega, a spekulisalo se da ju je prepisao na suprugu Dragicu i da je tamo registrovana njena fondacija.
Ni finansijski momenat ne bi trebalo da brine odlazećeg predsednika. Zakon propisuje da kao bivši šef države još šest meseci prima punu predsedničku platu, koja trenutno iznosi 130.000 dinara. Taj rok može da bude produžen na još šest meseci, ukoliko u tom periodu može da ispuni uslov za penziju. Budući da Nikolić već sada ispunjava uslove da se penzioniše, za tim neće biti potrebe.

Dostojanstvo bivšeg predsednika

Međutim, da bi se, kako se navodi u zakonu, sačuvalo dostojanstvo bivšeg predsednika, njegova mesečna primanja ne smeju da budu manja od 80 odsto predsedničke plate. To znači da ukoliko penzija Nikolića bude manja od 104.000 dinara (što je 80 odsto njegove predsedničke plate), ta razlika biće mu nadoknađena.
Po isteku mandata, Nikolić će imati pravo i na kancelariju, savetnika i sekretara, a moći će da koristi i službeni automobil sa vozačem, ali samo na onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat predsednika. Automobil će moći da koristi samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg šefa države. Sve to treba da mu obezbedi Generalni sekretarijat Vlade.
Te pogodnosti je, kako saznajemo, ranije koristio Milan Milutinović, dok se Boris Tadić žalio da mu Vlada Srbije te privilegije nije uslišila. Sa druge strane, Zoran Lilić nije koristio nikakve pogodnosti kao bivši predsednik ili je bar tako u javnosti pričao.

Nikolić će imati pravo i na obezbeđenje vojske i policije, godinu dana po isteku mandata, a ako bude bilo potrebno, taj rok može i da se produži. Imaće pravo i na diplomatski pasoš i pristup arhivama iz vremena dok je bio šef države. Takođe, do kraja života moći će da nosi počasni naziv "bivši predsednik Republike", a imaće pravo i da da prisustvujе državnim svеčanostima u skladu s protokolom.