Vesti
Politika
Vučić Skotu:Bakir uzdrmao stabilnost celog regiona
24.02.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić Skotu:Bakir uzdrmao stabilnost celog regiona
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je podnošenje zahteva MSP-u za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid neodgovoran potez, kojim je stvorena veoma loša atmosfera, pre svega u BiH.
Vučić je to rekao u razgovoru sa ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skotom istakavši da su time u prošlost vraćeni teško građeni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine i uzdrmana stabilnost celog regiona.
Srpski premijer je rekao da će Srbija uvek poštovati integritet Bosne i Hercegovine i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da nipošto neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić i američki diplomata su osim o situaciji u regionu razgovarali o bilateralnim odnosima i evrointegracijama Srbije, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa.
Premijer Vučić i ambasador Skot su istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmene i otvaranja novih radnih mesta.
Srpski premijer je ukazao da bi njegov predlog o uspostavljanju Carinske unije na zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak celog regiona.
Ambasador Skot je iskazao kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja Evropskoj uniji i naporima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.
Dvojica sagovornika su konstatovala i dobru saradnju Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz delovanje anti-ISIS koalicije.
Ambasador Skot je preneo poziv državnog sekretara SAD Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, planiran za mart u Vašingtonu.