Vesti
Politika
Tanin za nastavak dijaloga na najvišem nivou
27.02.2017. 20:00
Izvor: Beta
Tanin za nastavak dijaloga na najvišem nivou
Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou "suštinski korak" za obnavljanje poverenja.
Tanin je na sednici Saveta bezbednosti UN pozdravio nastavak razgovora Prištine i Beograda o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.
Šef Unmika izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija, serije eskalacija, reakcija i kontra-reakcija koje su uticale na politički proces i dijalog Beograda i Prištine.
On je rekao da dve strane (Beograd i Priština) imaju različit pristup rešenju situacije na Kosovu i optužuju jedna drugu, navodeći da lideri u Prištini blokiraju Beograd i obrunuto.
Pozvao je na poboljšanje situacije na Kosovu, stvaranje boljih uslova života za građane, kako u suprotnom ne bi potražili izlaz u nekom visu ekstremizma, koji je velika pretnja na teritoriji Kosova.
"Dobrosusedski odnosi, posvećenost zajedničkoj budućnosti u okviru jedinstvenog evropskog prostora, posvećenost ljudskim pravima i vladavini prava, i rešavanje sporova samo putem mirnog dijaloga i kompromisa su od suštinskog značaja za Kosovo kao i za ceo region", istakao je Tanin.
Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu počela je oko 16 sati u sedištu svetske organizacije u Njujorku.
Srbiju na sednici predstavlja predsednik Tomislav Nikolić, a Prištinu ambasadorka Kosova u SAD Fljora Čitaku.
Tomislav Nikolić je govoreći na sednici, rekao da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da neće pristati na ucene niti će bilo kome davati izgovor za nasilje.
"Republika Srbija nastaviće da sprovodi odgovornu i miroljubivu politiku i nikome neće dati izgovor za eskalaciju i nasilje. U dijalogu između Beograda i Prištine Srbija nastoji da utre put postepenoj normalizaciji stanja, ali za iskren i životno sprovodljiv dogovor potrebna je i iskrenost drugog sagovornika", izjavio je Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o UNMIK-u.
U izveštaju koji se razmatra, za period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izrazio je zabrinutost zbog povećanih tenzija i međusobnih optužbi između Beograda i Prištine u poslednjem tromesečju prošle godine, i pozvao obe strane da poštuju postignute dogovore, a lidere da izbegavaju zapaljivu retoriku.
U tom svom prvom izveštaju o radu UNIMK-a, Gutereš je pozvao obe strane da poštuju dogovore postignute u dijalogu pod okriljem EU u dobroj veri i bez nepotrebnog odlaganja i naglasio da "prioriteti UNMIK-a ostaju unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu".