Vesti
Politika
Haradinaj: Odluka suda je sramotna, ja sam politički talac
02.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Haradinaj: Odluka suda je sramotna, ja sam politički talac
Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koga Srbija tereti za ratne zločine nad Srbima, rekao je danas da je sramotna i politička odluka kojom je francuski sud u Kolmaru ponovo odložio davanje mišljenja o zahtevu Srbije za njegovo izrucenje za 6. april.
- Ja sam politički talac. Sud je dao još mesec danas srpskim vlastima da dostave dodatne informacije. To je politička odluka, a ovo što se događa je neprijatno - rekao je Haradinaj medijima na francuskom ispred zdrage suda.
On je ponovio da je borba OVK već razmatrana pred Haškim tribunalom.
- Vi koji ste doneli ovu sramotnu odluku treba da se stidite. Nastaviću da se dalje borim protiv odluke - kazao je Haradinaj posle ročišta koje je trajalo svega nekoliko minuta.
Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru ponovo je danas za 6. april odložio donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.
Istražno veće je, u skladu sa zahtevima Tužilaštva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija, a sledeće ročište je zakazano za 6. april, rekla je danas Tanjugu Mari-Elen Kalvano iz Generalnog sekretarijata tog suda.
Napustio zgradu suda uz povike okupljenih: "OVK!"
Pristalice Haradinaja koje su pristvovale riočištu u sudnici su tiho dočekali odluku suda.
Prisutni su isčekivali odbacivanje zahteva za izručenje Srbiji, pa je zavladao muk nakon odluke o odlaganju konačne odluke na 6.aprila.
Međutim prilikom izlaska iz sale i iz zgrade suda Haradinaj je dočekan aplauzom i pesmama, kao i uzvicima "OVK".
Prisutni, ispred suda, nosili su zastave Albanije, kao i jednu zastavu Kosova, ali i simbole Velike Albanije.
Pogrešna procena
On je ranije danas, pre donošenja sudske odluke, takođe izjavio da je politički talac koji se u Francuskoj drži na zehtev Srbije. On je tada rekoa da očekuje da će ga Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru osloboditi i omogućiti mu povratak na Kosovo.
- Ne postoji druga odluka osim oslobađanja iz ovog besmislenog zadržavanja. Sve navodi na to da je ovaj zahtev politički, a ja sam politički talac u Francuskoj na njihov zahtev - kazao je Haradinaj ranije za Radio Slobodna Evropa.