Vesti
Politika
SAZNAJEMO Hag odbio zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije
09.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
SAZNAJEMO Hag odbio zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije
Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije, saznaje „EuroBlic“.
U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo saglasnosti tri člana Predsedništva BiH prilikom Softićevog imenovanja da bude na čelu revizije.
Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde verovatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtev za reviziju presude, budući da je je prihvatanje agenta preduslov za eventualni sudski proces.
Pismo koje su dobili članovi Predsedništva BiH prenosimo u celini.
- Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po uputstvima Suda, da Vaše ekscelencije informišemo sledećem:
Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva, koja su izneli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, po pitanju zahteva za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).
Iz tog razloga, ne može se ništa preduzeti u vezi dokumenta pod nazivom “Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)” - stoji u pismu koje je članovima Predsedništva BiH uputio pisar Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak održaće konferenciju za novinare danas u 16 sati, u Ivanićevom kabinetu u Banjaluci.
Pretpostavlja se da će glavna tema na konferenciji biti odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Čović: Poigrali smo se sa BiH
Dobijanje pisma potvrdio je Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH.
- Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva BiH i sud smatra da sadržaj pisama pokazuje kako nadležna tela nisu donela nikakvu odluku u ime BiH kao države u pogledu zahteva za pokretanje revizije presude od 26. februara 2007. Stoga se ne može ništa preduzeti po reviziji presude - pojasnio je Čović.
On je takvu odluku prokomentarisao rečima "da smo danas tamo gde smo bili na početku".
- Žao mi je što smo se opet poigrali sa BiH i pokazali da taj sistem ne funkcioniše. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije. Ugled BiH smo uveliko oslabili - istakao je Čović.