Vesti
Politika
Neverovatna tvrdnja Britanaca: EU je očajna, MOLI BALKANSKE DRŽAVE da se učlane!
10.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Neverovatna tvrdnja Britanaca: EU je očajna, MOLI BALKANSKE DRŽAVE da se učlane!
Britanski mediji, na čelu sa probregzitovski nastrojenim "Ekspresom", pišu kako je Evropska unija "postala toliko očajna da moli balkanske države da joj se pridruže", a sve kako taj region "ne bi pao u naručje Rusiji".
"Ekspres" navodi da je region Zapadnog Balkana od ključne važnosti za Evropsku uniju, te da je to lavni razlog zbog kog Brisel (navodno) "požuruje i podržava integraciju tih zemalja u svoj blok".

Rusija se snažno protivi ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU, a to zna i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je na samitu EU u četvrtak izjavio da "balkanske zemlje imaju svetlu evropsku perspektivu", ističe britanski list.

Na samitu EU navodno je dogovoreno da lideri zemalja članica dolaze u česte posete Balkanu kako bi "držali zemlje tog regiona na pravom putu, dalje od uticaja Moskve".

- Za zemlje na Balkanu, to je izuzetno značajno. To ih ohrabruje. U poslednje vreme se javio osećaj da je Balkan skliznuo sa evropskog puta, ali mi ćemo ih vratiti na prave staze - rekao je jedan EU zvaničnik u Briselu za britanski list.

"Ekspres" navodi da je od svih zemalja zapadnog Balkana najbliža Srbija, ali da je najveći problem za našu zemlju to što i dalje nije priznala Kosovo, kao i što odbija da uvede sankcije Rusiji, što bi moglo da predstavlja "ogroman problem za članstvo", navodi se u tekstu.

Ipak,imajući u vidu da se radi o listu koji ima snažnu evroskeptičnu uređivačku politiku, ove tvrdnje "Ekspresa" svakako ne treba uzimati zdravo za gotovo.