Vesti
Politika
Rebić u Lionu: Argumenti protiv ulaska takozvanog Kosova u Interpol
16.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Rebić u Lionu: Argumenti protiv ulaska takozvanog Kosova u Interpol
Direktor policije Vladimir Rebić sastao se danas u Lionu sa generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Stokom kome je izneo razloge protivljenja Republike Srbije zahtevu samoproglašene države Kosovo za članstvo u toj organizaciji.
- Na sastanku je razmatran ovaj zahtev i jasno smo izneli razloge protivljenja tome, pre svega imajući u vidu Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i činjenicu da je u toku briselski dijalog, koji ni u jednoj tački ne razmatra pitanje pristupa takozvanog Kosova Interpolu - naglasio je Rebić.

Direktor policije je naveo da Republika Srbija ima pravo da očekuje aktivnu podršku međunarodnih aktera u cilju iznalaženja adekvatnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, ističe se u saopštenju MUP-a.

Na sastanku srpske delegacije sa generalnim sekretarom Interpola potenciran je značaj i uloga Interpola, kao najznačajnije i najmasovnije policijske organizacije i benefiti koje srpska policija ima kao učesnik i aktivan član te organizacije, a koja se ogleda u rasvetljavanju raznih oblika kriminala.

Prema Rebićevim rečima, saradnja i učešće srpske policije u Interpolu ocenjeni su dobrim, tim pre što je prethodnih godina policija Republike Srbije označena kao jedan od 10 najpoželjnijih saradnika i aktivnih učesnika u radu te organizacije.

- U prilog tome istakao bih činjenicu da je prošle godine po srpskim poternicama u svetu uhapšeno 177 osoba, dok je na teritoriji Srbije po međunarodnim potrenicama uhapšeno 135 - rekao je Rebić.

On je ukazao i na niz akcija, među kojima je posebno izdvojio akcije Pink panter, Beli Merkur, Balkana, u kojima je pokazano da je srpska policija adekvatan i dostojan partner najrazvijenijim svetskim i evropskim kolegama.