Vesti
Politika
ŽREB ZA PREDSEDNIČKE IZBORE Janković prvi na listi, Vučić šesti
17.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
ŽREB ZA PREDSEDNIČKE IZBORE Janković prvi na listi, Vučić šesti
Redosled 11 kandidata na predsedničkim izborima određuje se večeras javnim žrebom. Žrebanje se obavlja u Republičkoj izbornoj komisiji.
Žrebanje se obavlja tako što se iz jednog providnog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog providnog bubnja se izvači list na kome je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata. Komisija je konstatovala da je izvlačenje regularno, s tim da je prethodno jedna od kuglica zamenjena nakon prigovora.

Prva kuglica bila je sa imenom Saše Jankovića, kandidat grupe građana "Za Srbiju bez straha", a će on biti prvi na glasačkom listiću. Drugi na listi biće kandidat grupe građana "Moramo bolje" Vuk Jeremić, treći je kandidat Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović , četvrti Saša Radulović (DJB), peti je kandidat grupe građana "Beli - Samo jako" Luka Maksimović alijas Ljubiša Preletačević Beli, a na šetom mestu na listi je Aleksandar Vučić, kandidat SNS i vladajuće većine u parlamentu. Pod rednim brojem sedam biće Boško Obradović (Dveri), a na osmom Vojislav Šešelj (SRS). Pod brojem devet biće kandidat DSS Aleksandar Popović, pod brojem 10 je čelnik opštine Čajetina Milan Stamatović, listu pod brojem 11 zatvara Nenad Čanak (LSV).

Komisija je konstatovala da je izvlačenje proteklo regularno.