Vesti
Politika
DIJASPORA GLASA NA 15 NOVIH MESTA Gde sve naši državljani van Srbije mogu da glasaju
22.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
DIJASPORA GLASA NA 15 NOVIH MESTA Gde sve naši državljani van Srbije mogu da glasaju
Mogući, doduše, mali dokaz da će na predsedničkim izborima biti veća izlaznost nego prethodnih godina stiže iz dijaspore. Naime, u inostranstvu će biti otvoreno čak 15 biračkih mesta više nego prošle godine.
Republička izborna komisija donela je rešenje o biračkim mestima u inostranstvu za predsedničke izbore, a na spisku je ukupno 53 lokacija za glasanje u dijaspori. To je 16 birališta u inostranstvu više nego na prethodnim predsedničkim izborima 2012. godine. U odnosu na prošle parlamentarne izbore nova biračka mesta biće u Sutomoru, Beranama, Stokholmu, Helsinkiju, San Francisku, Bukureštu, Varšavi, Pekingu, Malti, Šangaju, Bejrutu, Dohi, Budimpešti, Solunu i Atini.

Ipak, suviše je pretenciozno reći da bi dijaspora mogla ključno da utiče na rezultate izbora jer je procedura takva da je potrebno da se prijavi najmanje 100 birača da bi se na određenoj lokaciji otvorilo biračko mesto. Poređenja radi, na prethodna tri izbora od 2012. godine ni na jednom glasanju nije izašlo više od 5.000 birača. U poslednjih deset godina ubedljivo najviše glasača u dijaspori bilo je 2008. godine na predsedničkim izborima, kada je na birališta izašlo 18.738 birača. Zanimljivo da od tada pa sve do ove godine nije bilo otvoreno biračko mesto u San Francisku.