Vesti
Politika
Glasanje na Kosovu i Metohiji samo uz podršku OEBS-a
23.03.2017. 20:00
Izvor: Beta
Glasanje na Kosovu i Metohiji samo uz podršku OEBS-a
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je danas dva sata posle ponoći Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila ove godine na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ne mogu biti bezbedno sprovedeni.
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kazao je da je RIK-u tokom jučerašnjeg dana dostavljeno rešenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojem se navodi da nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog procesa na Kosovu bez podrške OEBS-a.
Uputstvom je utvrđeno da će predsednički izbori na Kosovu i Metohiji biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, a u dokumentu se još navodi se da su za njihovo sprovođenje zaduženi RIK i birački odbori, koje čine tri člana - jedan iz reda vladajuće koalicije i dva iz reda opozicije.
Rešenje o obrazovanju biračkih odobra i imenovanju članova biračkih odbora RIK treba da donese najkasnije do utorka, 28. marta u ponoć, pri čemu poslaničke grupe predlog za njihovo imenovanje treba da podnesu najkasnije do nedelje, 26. marta u ponoć.
Za svaki upravni okrug na Kosovu i Metohiji, kako predviđa Uputstvo, RIK će obrazovati radna tela koja će imati po 11 članova.
Izborni materijal za biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće dostavljen u petak, 31. marta biračkim odborima u opštini Raška, odnosno u Vranju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju 2. aprila do 19.00 časova treba da o bezbednosnim uslovima obavesti RIK na osnovu informacija dobijenih od OEBS-a koji će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.
Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima biće stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.
Sednicu RIK obeležila je rasprava o usvojenom Uputstvu, pošto je deo predstavnika opozicionih predsedničkih kandidata zahtevao da se donošenje tog dokumenta odloži za narednu sednicu, navodeći da Uputstvo nisu dobili blagovremeno da bi mogli da ga razmotre.