Vesti
Politika
Podrška Vučiću od mađarskog ministra i bivšeg nemačog kancelara
24.03.2017. 20:00
Izvor: Beta
Podrška Vučiću od mađarskog ministra i bivšeg nemačog kancelara
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas su u Beogradu na predizbornom skupu podržali predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića uz ocenu da bi njegova pobeda bila značajna i za stabilnost regiona.
Šreder i Sijarto su kazali i da su reforme koje sprovodi Vučić kao premijer Srbije, dobre, a da će njihovim nastavkom biti omogućen dalji ekonomski razvoj Srbije.
Sijarto koji je govorio na srpskom, izjavio je da je za Vučić zaslužan što su odnosi Srbije i Mađarske prijatljski i dobrosusedski.
"Dobrosusedski odnosi jačaju i vas i nas, a uspostavljanje prijateljstva između Mađarske i Srbije u velikoj meri je zasluga Vučića", rekao je on.
Sijarto je podržao nastavak evropskog puta Srbije, najavivši da će se Mađarska usprotiviti onima koji pokušaju da ga blokiraju.
"Bez stabilne i jake Srbije, nema regionale stabilnosti, a to je razlog naše podrške", rekao je Sijarto.
I Šreder je rekao da je Vučić sprovodio reforme i time stvorio osnov za prijem Srbije u EU, i za oporavak privrede.
Odao je priznanje Vučiću što je, kako je naveo, samouvereno zastupajući interese Srbije, uspostavio dobre odnose sa EU, SAD i Rusijom.
"EU zna da se Vučić zalaže za pomirenje u regionu i regionalnu saradnju, što je preduslov za mir i stabilnost na celom Balkanu", rekao je Šreder.
Po rečima Šredera, Vučić je simbol evropske perspektive Srbije.