Vesti
Politika
Kladionice otvorile karte i otkrile DVE NAJVEĆE MISTERIJE IZBORA
27.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Kladionice otvorile karte i otkrile DVE NAJVEĆE MISTERIJE IZBORA
Poput simfonijskog orkestra kada izvodi "Malu noćnu muziku", tim za određivanje kvota za predsedničke izbore u kladionici mora biti usaglašen kako se ne bi dogodili Bregzit, Tramp ili Beli Preletačević.
Ovim rečima ekipu "Blica" dočekuju u "Mocartu", jednoj od najvećih kladionica u Srbiji, gde smo se uputili da saznamo kako njihov tim određuje kvote na Vučića, Jankovića, Jeremića i ostale predsedničke kandidate.

- Tendencija je trenutno takva da se očekuje veća izlaznost nego na prethodnim izborima. Mi je trenutno vidimo između 58 i 59 odsto, odnosno oko 3.900.000 birača - referiše Bojan Ćubović, direktor sektora bukmejkinga u ovoj kladionici, koji već deset godina predvodi tim za određivanje izbornih kvota.

Grupa od 10 matematičara, statističara, analitičara i programera brine o svakom zarezu u tzv. specijalu "Predsednički izbori 2017".
- Osluškujemo istraživačke agencije, međutim, najviše se uzdamo u naše iskustvo i kladioce. Najbolji parametar su opklade, i to onlajn. O svakoj opkladi mi dobijamo informaciju u centrali. U zavisnosti od učestalosti i visine opklade na određenog kandidata, određujemo njegove šanse na izborima. Kladioci najbolje reprezentuju mišljenje naroda, jer ulažu svoj novac, dok anketirani u istraživanjima agencija mogu, ali i ne moraju da glasaju kako kažu. Recimo, za prošle parlamentarne izbore mi smo od svih istraživačkih agencija najbolje procenili broj mandata svih partija. Greška je bila ispod jednog procenta, dok je kod agencija bila iznad tri - objašnjava Ćubović.

Međutim, ne može se baš sve ni predvideti.- Najveće nepoznanice su nam izlaznost i rezultat Luke Maksimovića, alijas Beli Preletačević. Nikad se ne zna šta može uticati na birače da izađu na glasanje na dan izbora. Recimo, pokazalo se da lepo vreme uopšte nije presudan faktor. S druge strane, Luka Maksimović ima takozvano najmekše biračko telo, a kada se pojavio kao kandidat bukvalno smo imali maglu, odnosno nismo mogli da odredimo procenat njegovih glasova. Pitanje je da li će mnogi koji kažu u anketama da će glasati za Belog zaista to i učiniti, radi se o mladim ljudima koji se lako predomisle - naglašava naš sagovornik.

Zanimljivo je da ovde lista predsedničkih kandidata ima devet umesto 11 kandidata.

- Nismo dali kvote na Milana Stamatovića i Miroslava Parovića, jer je vrlo teško odrediti njihov procenat, koji se kreće između 0,1 i 0,3 odsto. Upravo se na tim procentima pravi i najviše grešaka i zato smo to izbegli - ističe Ćubović.

Ipak, prošla godina pokazala je da se propusti mogu dogoditi i na velikim brojkama.

- Recimo, svetska istraživanja su pokazivala da 85 do 90 odsto neće biti Bregzita, a naša predviđanja su bila znatno bliža. Takođe, po agencijama Hilari Klinton je bila ogromni favorit protiv Donalda Trampa.