Vesti
Politika
PRVI KORACI LIDERA OPOZICIJE Janković na turneji po Srbiji
07.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
PRVI KORACI LIDERA OPOZICIJE Janković na turneji po Srbiji
Saša Janković će osnovati politički pokret, a u znak zahvalnosti će zajedno sa svojim saradnicima posetiti sve gradove u Srbiji i zahvaliti pristalicama na podršci tokom kampanje.
To će biti prvi korak bivšeg ombudsmana pošto je na preksinoćnom sastanku sa potpisnicima Apela 100 za njegovu predsedničku kandidaturu odlučio da nastavi političku karijeru.

NVO aktivistkinja iz Novog Pazara i jedna od učesnica tog skupa Aida Ćorović smatra da je to logičan potez.

- Većina učesnika sastanka zalaže se da osnujemo politički pokret jer imamo animozitet prema strankama. Nismo politički neobrazovani, jasno nam je da na političkom polju moramo da nastavimo borbu i zato je bitno da taj pokret vrednosno opredelimo. Da se odmaknemo od klasičnog političkog delovanja - objašnjava Ćorovićeva.

Kako kaže, prvi potez ohrabruje.

- Imali smo pre svega demokratsku debatu na kojoj je svako od nekoliko desetina učesnika mogao da iznese svoje mišljenje. Bila sam u mnogo stranaka i nigde tako nešto nisam doživela. Bilo je puno predloga, mnogo mladih političara sa fantastičnim socijaldemokratskim idejama, a veliki broj ljudi hoće da nam se pridruži. Sada je bitno da na demokratski način dođemo do konsenzusa i napravimo platformu koja će biti prijemčiva za veliki broj građana - ističe Ćorovićeva. Bivša narodna poslanica DS-a naglašava da ne treba ni previše brzo delovati.

- Ideja je da u narednom periodu obiđemo sve gradove u kojima smo bili tokom kampanje i zahvalimo narodu na podršci i pomoći bez prebijene pare. Potrebno je da odredimo ime pokreta, postavimo ciljeve i vrednosno se opredelimo kako bismo davali odgovore na društvene probleme i suočili se sa prošlošću. Osvešćeni građani traže od nas odgovorno nastupanje. Radićemo i na edukaciji građana - kaže Aida Ćorović.Kulturolog Ratko Božović nije mogao da prisustvuje preksinoćnom skupu, ali u potpunosti podržava osnivanje političkog pokreta.- To je važno za buđenje građanske svesti odozgo, odnosno od strane građana, a ne stranaka. Građansku svest nije moguće vezivati ni za jednu stranku. U partijama se politika preko lidera nameće građanima. Dakle, ide se za liderom, umesto za zakonom. U Jankovićevom, odnosno našem slučaju ne ide se za liderom, već za zakonom, pravdom i slobodom. Janković je tokom desetogodišnjeg rada na mestu zaštitnika građana pokazao kako se dosledno brani Ustav i zakon, odnosno ljudska prava - ističe Božović.

Antiautokratski pokret

Božović tvrdi da bi pokret oko Jankovića trebalo da bude antiteza autokratskoj vladavini i idolopoklonstvu.

- Mi smo protivnici podaničkog mentaliteta i ekstremizma svih vrsta. To je građanski odgovor rigidnom sistemu oblikovanja potreba građana isključivo preko stranaka. Potrebna nam je odbrana urbaniteta i demokratije - objašnjava Božović.