Vesti
Politika
Vučić apelovao na Albance da ne govore o potrebama ujedinjenja u jednu državu
20.04.2017. 20:00
Izvor: Beta
Vučić apelovao na Albance da ne govore o potrebama ujedinjenja u jednu državu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na političke predstavnike Albanaca da ne izlaze u javnost sa izjavama o potrebi da svi Albanci regiona formiraju jedinstvenu državu ukoliko bude zaustavljen proces evropskih integracija.
"Mi ih molimo, ponavljam, molimo da sa takvim izjavama, ma šta mislili, ne izlaze u javnost jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu niti stvaranju atmosfere saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sastanka sa predstavnicima fabrika odbrambene industrije.
On je ocenio da tako nešto, bez obzira na nečije želje, neće biti dozvoljeno.
Premijer Srbije je pozvao predstavnike Evropske unije da reaguju na te izjave i ocenio da bi, kada bi on izjavio da svi Srbi treba da žive u istoj državi, verovatno bio okačen u Briselu na jarbol, umesto neke od zastava koje tamo vise.
Vučić je rekao da Vlada Srbije ne želi nikoga da vređa i ne izjavljuje ništa slično, jer razmišlja isključivo o dobroj i uspešnoj ekonomiji i boljem životnom standardu građana.
"Upravo je tema rasta našeg bruto-društvenog proizvoda bila dominantna na sednici Vlade, kojoj su prisustvovali predstavnici Svetske banke. Kako da se privredni rast uveća i jedna od stvari, od mera kojom nismo bili zadovoljni, su naša kapitalna ulaganja. Ne uslovi koje obezbeđujemo, jer je to sada mnogo bolje nego pre, već trošenje novca da bude veće od strane države. I da bude pametnije potrošeno na takav način da se vrati kroz veća primanja radnika i veće profite fabrika", rekao je Vučić.
Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama najavili su prethodnih dana da bi bilo dobro da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije, odnosno da svi Albanci regiona žive u jednoj državi, ako izbledi evropska perspektiva Zapadnog Balkana.