Vesti
Politika
Skot: Velika Albanija "mala grudva", ali preti da postane "politička lavina"
26.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
Skot: Velika Albanija "mala grudva", ali preti da postane "politička lavina"
Američki ambasador Kajl Skot ocenio je da je izjava Edija Rame o "Velikoj Albaniji" bila "mala grudva", koja se sada uvećava i preti da postane "politička lavina", te da u takvoj situaciji ceni poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da se svi koncentrišu na mir, saradnju i stabilnost.
Kako je kazao, regionu treba manje istorije, a više državnika.

- Svakom izjavom postaje sve gore, neopreznoj izjavi premijera Albanije po pitanju njegove posvećenosti ulasku u EU, Tači je pridodao zapaljivu izjavu, na koju se nadovezao i Musliu. Sa druge strane, reagovali su Dačić i Vulin i sve je to dodalo ulje na vatru i učinilo stvari gorim - rekao je Skot za TV Prva. On je naglasio da svi treba da se koncentrišu na saradnju, mir i stabilnost, umesto "što se svađamo, pričamo o ratu, promeni granica".

- Moramo se fokusirati na budućnost i na ono što stvarno pomaže narodima u regionu - napomenuo je američki ambasador.On smatra da "radne odnose" koje su izgradili poslednje četiri godine premijeri Srbije i Albanije treba očuvati.- Imam poverenje u lidere ovog regiona i mislim da će Rama i Vučić nastaviti da grade bolje odnose. Ono što Srbiji treba, i što treba regionu, je manje istorije, a više državnika. Treba izbaciti iz fokusa promenu granica i razmišljati o popravljanju odnosa između država - naglasio je Skot.

On smatra da slučaj Haradinaj treba odvojeno posmatrati i da je sud taj koji treba da odluči da li su optužbe protiv njega osnovane i da li treba da bude izručen Srbiji.