Vesti
Politika
Tri poslanika Skupštine Srbije kažnjena, Jerkov i Mirčić napustili sednicu odbora
04.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
Tri poslanika Skupštine Srbije kažnjena, Jerkov i Mirčić napustili sednicu odbora
Administrativni odbor Skupštine Srbije danas je uz žučnu raspravu izrekao novčane kazne trojici poslanika opozicije zbog opomena koje su dobili u plenumu i na sednicama odbora.
Novačnom kaznom od po deset odsto od osnovne plate, odnosno od po 6.829 dinara, kažnjeni su poslanik Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović, poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić i poslanik Dveri Boško Obradović.
Poslanici opozicije na sednici su se usprotivili izricanju kazni, navodeći da postoje "dvostruki aršini" za izricanje opomena, te da se ne kažnjavaju poslanici vladajuće koalicije kada se neprimereno ponašaju.
Kao primer je navedeno da poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević vređa poslanike opozicije, a nije kažnjen ni kada je prikazivao fotografije golih žena u plenumu, a ne kažnjavaju se ni oni koji u Skupštini prikazuju fotografije dece poslanika.
U odbranu Rističevića stao je koalicioni partner, predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke, ističući da je Rističević prikazao fotografije s proslave predstavnika pravosuđa od pre nekoliko godina ,"kada je izvršena čuvena reforma pravosuđa", a na kojima se vidi da je hrana na služena golim ženama.
- Da li treba da bude sramota Ristićevića što je prikazao te fotografije ili one koji su jeli sa golih žena i smatrali da im je baš sve dozvoljeno - upitao je Martinović aludirajući na predstavnike prethodne vlasti, a potom direktno optužio predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Šutanovca kao jednog od njih.
Na to je reagovala poslanica DS Aleksandra Jerkov ističući da Dragan Šutanovac nije na tim fotografijama.
- Treba da bude sramota i one koji su jeli sa golih žena i Marjana Rističevića koji koristi svaku priliku da te slike pokaže u Skupštini, a najviše vas treba da bude sramota jer ga podržavate i što mu aplaudirate i divite se onom što govori - rekla je Jerkov, a potom demonstrativno napustila sednicu odbora.
Martinović joj je dok je odlazila dobacio: "Pozdravi Dragana Šutanovca i poželi mu lep provod s golim ženama!".
Martinović je povodom pokazivanja fotografija dece poslanika rekao da su to punoletni građani, od 20 godina, koji idu na javne proteste.
Sednicu odbora je napustio i poslanik SRS Miroslav Mirčić zbog novčanog kažnjavanja njegovog stranačkog kolege Damjanovića koji se, po njegovoj oceni, nije ponašao neprimereno, već je samo malo višim tonom govorio na burnoj sednici odbora za Kosovo.
Martinović je rekao da su sve opomene izrečene u skladu s Poslovnikom, a da se Damjanović neprimereno poneo prema predsedniku Odbora za Kosovo Milovanu Drecunu i da mu je više puta rekao "Prekini!", te je zato kažnjen.