Vesti
Politika
Ovo Beograd očekuje od EU
05.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Ovo Beograd očekuje od EU
Beograd je ambasadorima EU preneo stavove i očekivanja Srbije vezane za razvoj situacije u regionu, a u vezi sa projektom "velike Albanije", koji svojim poslednjim potezima pokušavaju da legitimizuju albanski lideri.
Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podelili su na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, "non-pejper" ili nezvanični dokument u kome se ukazuje na to da su poslednji potezi albanskih lidera koordinisani u cilju postepene legitimizacije projekta "velike Albanije" .
U dokumentu se, kako pišu "Večernje novosti", iznose četiri zahteva.
Tači: EU je naivna, Srbi šire propagandu
Mediji su prvobitno prenili da je Srbija EU uručila četiri zahteva, ali ministarka Joksimović kaže da "non-pejper", ne sadrži nikakve zahteve, već stavove i očekivanja Srbije vezane za razvoj situacije u regionu.
"Papir koji je podeljen ambasadorima zemalja članica EU u formi non-pejpera ne sadrži nikakve zahteve postavljene Briselu, već sadrži presek stavova Srbije u pogledu dešavanja u regionu i očekivanja Srbije da se Evropska unija još više angažuje na stabilizaciji regiona", rekla je za Tanjug Joksimović.
Navedene su, kako je objasnila, i izjave i aktivnosti, u poslednjih nekoliko meseci, različitih političkih aktera iz regiona, koje su podigle tenzije.
"Takođe, naglašena je i spremnost Srbije i premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića na saradnju u interesu stabilnosti regiona", rekla je Joksimović.
Kako su prethodno objavile "Novosti" u nezvaničnom dokumentu traži se da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele, nastavak dijaloga Beograda Prištine, izbalansirano mirno politčko rešenje za krizu u Makedoniji i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarono priznatih država.
Musliu o Velikoj Albaniji: Kosovo, Preševo, Niš...
U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine.
Isti papir, kako saznaju Novosti, Đurić će naredne nedelje uručiti i šefu UNMIK-a na KiM Zahiru Taninu sa zahtevu da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu.
Na sastanku su bili ambasadori gotovo svih članica EU, uključujući i pet država koje nisu priznale Kosovo i Metohiju.
Vučić: Strana tajna služba deluje oko Kosova
Prema pisnju "Novosti", pozicije EU su najviše obrazlagali francuska ambasadorka Kristin Moro, nemački ambasador Aksel Ditman i predstavnik EU Oskar Benedikt, a na argumente Joksimovićeve i Đurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrbi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire stršti i da je cilj mir i stabilnost u regionu, dodaje list.
Priča o promeni granica može vam se obiti o glavu!