Vesti
Politika
Savet bezbednosti UN: Suprostavljeni stavovi o Unmiku, situaciji na KiM
16.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
Savet bezbednosti UN: Suprostavljeni stavovi o Unmiku, situaciji na KiM
Raspravu ambasadora država članica SB UN o situaciji na KIM obeležili su suprotstavljeni stavovi o potrebi daljeg angažovanja Unmika, statusu i napretku Kosova ali i jednoglasan poziv na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Dok su Rusija i Kina istakli porebu daljeg snažnog angažovanja Misije UN na Kosovu, SAD i zapadne zemlje su ocenile da je Unmik potrebno postepeno gasiti a izveštaje o KiM prorediti.
Predstavnik Rusije u UN Vladimir Sofronkov upozorio je danas da je dijalog Beograda i Prištine već mesecima u ćorsokaku, da su odnosi između Beograda i Prištine pogoršani i da nema poverenja, a odsustvo pritiska Brisela vodi ka tome da Priština radi šta hoće i ne bira reči.
Takođe, rekao je on, neprihavtljivo je prebacivati odgovornost za situaciju u dijalogu na Srbiju jer je situacija obrnuta.
Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.
To je, prema njegovim rečima, ilustracija duplih standarda kada je reč o stranama u sukobu u bivšoj Jugoslaviji.
- Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova - rekao je Safronkov, podsećajući da je od izveštaja Dika Martija prošlo više od šest godina.
- Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, što - kako je rekao - Haški tribunal nije uspeo da uradi, podsetivši da je Haradinaj pred tim sudom dva puta oslobođen a poznato je koliko svedoka protiv njega nestalo ili nastradalo.
On ukazuje da politička kriza u pokrajini pokazuje stanje kosovskih institucija, podseća na fizičke napade na Srbe, otimanje i uništavanje imovine, i slučaj imovine SPC u Dečanima uprkos odluci suda.
Radikalizam i regrutovanje boraca koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani IS takođe je jedan od problema, kaže Sofronkov.
- Zbog svega toga je kontraproduktivno smanjiti osoblje i budžet Unmika. Unmik ima ključnu ulogu na Kosovu. Zato nema potrebe da se menja praksa kvartalnih sastanaka u SB UN - zaključio je on.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume zabrinutost Srbije po pitanju Kosova, rekao je ambasador te zemlje pri SB UN.
Predstavnik te zemlje je ocenio da bezbednosna situacija na Kosovu ostala relativno stabilna, ali je dodao da neka pitanja ostaju nerešena.
Takođe je izrazio nadu da će sve strane ostati posvećene opštem pravcu političkog rešavanju pitanja i primeniti što pre postignute dogovore.
Kina smatra da SB UN treba da zadrži svoju pažnju na Kosovu, i podržava rad Unmika.
Predstavnica SAD, Mišel Sison, pozvala je na smanjenje Unmika, koji je, kako je ocenila ispunio svoju misiju s obzirom na napredak Kosova tokom proteklih 18 godina i dodala da period izveštavanja o radu Misije treba produziti sa tromesečnog na šestomsečni ili još duži vremenski raspon.
- SAD i sve veći broj članica SB smatraju da Misiju UN treba polako gasiti jer je ispunila svoj mandat - rekla je ona.
Prema njenim rečima, Unmik i dalje ima previše osoblja i sredstava zato, kako je rekla, čudi što Misija UN nastavlja da traži sredstva za programe poput vladavine zakona i ljudska prava koji su već postali suvišni, s obzirom na rad Euleksa i napredak posignut na KiM.
- Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, SAD pozivaju dve strane da primene postignute sporazume i da aktivnije rade na normalizaciji odnosa - dodala je predstavnica SAD.
Osvrćući se na događaje Račku o kojima je govorila ministarka Kuburović, ona je rekla da su tela u Racku švedočanstvo o zločinima koji su se tamo dogodile a da su forenzički izveštaji međunarodnih posmatrača iz tog vremna bili jasni, pozvavši na "uzdržanost od ovakve vrste istorijskog revizionizma".
Ona je takođe pozvala aktuelne lidere u regionu da izbegavaju zapaljivu retoriku i da se usredsrede na ekonomski razvoj.
- Granice na Balkanu su definisane i čvrste - zaključila je ona i ponovila podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijam uključujući UN.
Ambasador Italije istakao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna i da se može postići kroz dijalog. Važni i konkretni rezultati su postignuti, smatra on, dodajući da je potreban dosledan napor da se reaktiviraju ti razgovori.
Pozvao je Prištinu da zbog izbora ne zanemari primenu sporazuma uključujući onaj o Zajednici srpskih reformi.
S obzirom na napredak koji je postignut na KiM i on je pozvao da se revidira uloga Unmika u bliskoj saradnji sa drugim međunarodnim organizacijma koje su aktivne u regionu.
- Podržavamo takođe predlog da se revidir učestalost izveštaja o KiM - dodao je on.
Ambasador Švedske ocenio je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna.
On je pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike i angažuju u primeni dogovora iz Briselskog dijaloga kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
Švedska, kako je dodao, smatra da su UN i Unmik dale neprocenjiv doprinos na Kosovu, ali bi istovremeno pozdravila smanjenje misije i sredstava za njeno finansiranje kao i podnošenje izveštaja generalnog sekretara UN na šest meseci.