Vesti
Politika
BALKAN U RALJAMA RUSIJE I AMERIKE Vašington: Mi želimo mir, a Rusi da vam OTRUJU REGION"
18.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
BALKAN U RALJAMA RUSIJE I AMERIKE Vašington: Mi želimo mir, a Rusi da vam OTRUJU REGION"
Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji upozorio je u Senatu da Rusija produbljuje napore kako bi izvršila "maligni uticaj" na Balkanu.
Ji je, govoreći pred Potkomitetom za spoljne poslove u sredu, poručio da je cilj SAD da promovišu mir i stabilnost u regionu, te da su razvile više načina da odvrate "maligni" uticaj Rusije, istakavši da angažovanje SAD na Balkanu obezbeđuje i sigurnost EU i SAD, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.
- Etničke tenzije na Balkanu još jednom su počele rasti. Nedavno nasilje u Makedoniji potcrtava ozbiljnost njihovih političkih problema. Kako je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, a bez neophodnih strukturnih reformi - istakao je Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.
On upozorava da ruski napori uključuju i ohrabrivanje manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, na secesiju, pri čemu je BiH u riziku da postane propala država, dok je širom regiona nacionalizam u porastu, a retorika domaćih političara stvara izrazite podele.- Od suzavaca u kosovskom parlamentu, do izazova RS sa vlastima u Ustavnom sudu BIH, političari nacionalisti otvoreno testiraju demokratske norme i instutucije - naveo je Ji.
On je, više puta, upozorio na "maligni uticaj" Rusije, a na pitanje šta su po njegovom mišljenju ciljevi Kremlja u regionu, kaže da je "veoma teško predvideti ili čitati misli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu".
- Ali, mogu reći da nam se čini da su na osnovu pokušaja poslednjih meseci u regionu, težili povećanju uticaja, pokušali da ih odvrate od okretanja zapadnim institucijama, EU i NATO-u, te što je više moguće stvoriti zavisnost tih država od Rusije - tvrdi ovaj američki zvaničnik
On smatra da se tu ne radi o velikoj strategiji, već pre, kako kaže, o oportunističkom pristupu, "kako oslabiti određene vlade koje teže Zapadu da bi država postala što je više moguće zavisna i prijateljska sa Rusijom, a tu je i komercijalni interes, na primer u energetskoj oblasti, da bi povećali zavisnost u Evropi i na Balkanu o ruskim izvorima".
Ji je upozorio da humanitarni centar Rusije u Nišu vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja, istakavši da je u pogledu tog centra i ruskih zahteva za poseban status te ustanove veoma važno biti oprezan jer SAD "ne veruju da su tu namere čiste".
- Stoga smo savetovali Srbiju da postavlja teška pitanja, zašto im je potrebna ta ustanova, zašto traže specijalan status za nju, i šta će da rade tamo što se već ne radi u Beogradu u postojećim sličnim ustanovama - rekao je on.
Na pitanje da li je optimista kada je reč o pomirenju Beograda i Prištine, Ji je potvrdno odgovorio, iako je ocenio da je napredak usporen i trenutno bolan, i da se ne može reći da će biti lako primeniti sporazume, ali je kao ključan element naglasio posvećenost EU i SAD da pomognu u tom procesu.