Vesti
Politika
Poslanička pitanja o Gašiću, Kosovu i NATO-u
23.05.2017. 20:00
Izvor: Beta
Poslanička pitanja o Gašiću, Kosovu i NATO-u
Sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas nešto posle 10.00 poslaničkim pitanjima Vladi Srbije, koja su se uglavnom odnosila na postavljenje nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića za šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
Poslanici su se interesovali i o izgradnji puteva, postupanju srpskih poslanika u Skupštini Kosova i kada će biti otvoren dijalog o članstvu Srbije u NATO.
Poslanik Demokratske stranke Balša Božović pitao je predsednika Vlade Srbije šta je kvalifikovalo Bratislava Gašića da postane direktor BIA i šta tačno znači "strpljivo čekao godinu i po dana posle svih skandala, kada je bivši ministar odbrane smenjen vređajući novinarku nakon stotine afera".
"Strpljivo čekaju i penzioneri na svoje penzije, poljoprivrednici na svoje penzije. Porodice stradalih u helikopterskoj nesreći čekaju pravdu. Ali istraga još nije ni počela. Sistem bezbednosti u Srbiji je ugrožen postavljanjem Gašića na čelo BIA", rekao je Božović.
On je dodao da Vučić postavlja partijskog činovnika na čelo BIA iako zakon govori da nijedan pripadnik te službe ne može da bude član partije i pitao šta to kvalifikuje Gašića za funkciju direktora BIA.
O Gašićevom postavljenju pitao je i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, koji je pitao predsednika Vlade Srbije da li misli "da je normalno da partijski činovnik bude postavljen na čelo BIA".
Radulović je dodao i da su funkcioneri dužni da na poslaničko pitanje pisano odgovore u roku od 15 dana, da je taj pokret 32 puta postavio pitanje predsedniku Vlade i Skupštine Srbije na koje nisu dobili odgovor i pitao zašto ne poštuju pravila.
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao veliku istinu izjavom da bi Srbija imala manje problema kada bi promenila svoj odnos prema NATO, ali da on to ne želi da uradi jer 75 odsto društva nema pozitivan odnos prema tom savezu i upitao kada će Vučić temu o članstvu u NATO staviti pred poslanike.
Predsednik Srpske napredne stranke Vojislav Šešelj rekao je da je ulazak u NATO nemoguć bez priznanja Kosova, odvajanja Vojvodine od Srbije i posebnog statusa za Rašku oblast i da je jedini način da Srbija povrati oduzeto ulazak u formalni savez sa Rusijom.
On je otvorio i pitanje izjednjačavanja statusa pripadnika Ruskog centra u Nišu sa statusom pripadnika NATO u Srbiji.
Poslanik "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović pitao je i Kancelariju za Kosovo i Metohiju da li su tačni navodi srpskog poslanika na Kosovu Aleksandra Jablanovića da su predstavnici Srpske liste po nalogu Kancelarije dali kvorum za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova i Vladu Srbije.
Vukadinović je pitao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije šta je sa sistemom protivgradne zaštite, a zanimalo ga je i da li je i zbog čega Srbija odustala od autoputa Beograd-Bukurešt.
"Nisam siguran da nam je put prema Prištini i Draču važniji od puta prema Rumuniji. Naročito pod ovim pretnjama Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da će se proširiti ka Nišu", rekao je Vukadinović.
Poslanik Srpske napredne stranke Radoslav Jović pitao je Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova da li i koje mere Srbija može da pokrene za ličnu odgovornost Vilijama Vokera koji je izjavio da je sve vreme radio na ujedinjenju Albanaca.
Poslanik Dveri Srđan Nogo pitao je tužioca za organizovani kriminal i šefa BIA da li će preduzeti nešto da se dokazni materijali konačno upotrebe za tu namenu, a "ne da stoje u fiokama i služe za međusobne obračune političara".
Poslanik poslaničke grupe Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka Milija Miletić pitao je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da li će put od Svrljiga do Stare planine biti stavljen u program održavanja Puteva Srbije ili će biti urađen kroz neki drugi program.